Split: Oglašena prodaja pPime 3, posljednje Jadrantekstilove robne kuće

Trgovački sud u Splitu oglasio je za 11. ožujka javno nadmetanje za prodaju Prime 3, posljednje od četiriju robnih kuća koje su bile u vlasništvu nekadašnjeg vodećeg splitskog trgovačkog poduzeća Jadrantekstila, nad kojim je prije pet godina otvoren stečajni postupak, potvrdio je stečajni upravitelj Ante Vuković.

Početna cijena robne kuće u novom dijelu grada, od oko 10 tisuća četvornih metara, iznosi 10,5 milijuna eura, a potencijalni su kupci prije usmenog javnog nadmetanja dužni uplatiti jamčevinu od 2 milijuna kuna koja će kupcu biti uračunata u postignutu cijenu. Osim robne kuće prodaje se i više poslovnih prostora u središtu grada. Prije Prime 3 u stečajnom su postupku prodane robne kuće Prima grad, Prima Standa i Prima Trogir. Preduvjet za prodaju posljednje robne kuće, u zakupu trgovačkih lanaca Pitarello i Euroshop, bilo je brisovno očitovanje Zagrebačke banke koja je nad njom imala upisanu hipoteku, kazao je stečajni upravitelj.

Budući vlasnik također će se obvezati na zapošljavanje 95 radnika, koji se zateknu u radnom odnosu u trenutku prodaje i koji na to pristanu, i to na neodređeno vrijeme, slično kao i u slučaju prodaje prethodnih robnih kuća, doznaje se od Vukovića. Do sada su iz stečajnog postupka namireni vjerovnici prvog i drugog isplatnog reda, a novcem od prodaje Prime 3 ispunit će se i obveze prema vjerovnicima iz trećeg isplatnog reda koji potražuju više od 50 milijuna kuna.

Dio potraživanja 560 bivših radnika Jadrantekstila i razlučnih vjerovnika, Zagrebačke i Dubrovačke banke te Koteksa i Tiska, namiren je zahvaljujući nagodbi kojom je razriješen najveći dio međusobnih sporova što je omogućilo da podijele 47,3 milijuna kuna dobivenih prodajom robnih kuća u Splitu koje su sada u vlasništvu tvrtaka Kerum i Safir.

Najviše su poteškoća stvarala potraživanja Zagrebačke banke koja se u stečajnom postupku odrekla osporenih potraživanja od Jadrantekstila tek nakon višegodišnjeg spora s bivšim radnicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su osporavali njezina potraživanja tvrdeći kako ih je banka stekla na nelegalan način, odnosno upisivanjem hipoteka i fiducija na temelju potraživanja od zagrebačke Dione za kredit kojemu je Jadrantekstil, kao dio Globus grupe Miroslava Kutle, bio tek jamac, bez da je to pokušala naplatiti od dužnika, to jest Dione. Radnici su još 1996. protiv Kutle podnijeli sudske tužbe zbog "pljačke Jadrantekstila za račun drugih tvrtaka iz njegova poslovnog carstva", kako bi pokušali spasiti tvrtku od stečaja i sebe od gubitka radnih mjesta.

Međutim, kada su se banke počele namirivati, tvrtka je, ipak, otišla u stečaj, a radnici su završili na ulici. Suočeni s dugogodišnjim sudskim sporovima s neizvjesnim završetkom pristali su na nagodbu o razrješenje sudskih sporova. Tako je robna kuća Prima 3, tek nedavno oslobođena hipoteke, postala jamstvo za namirenje višemilijunskih potraživanja u trećem isplatnom redu.

No, iako je njezina cijena od prvotne procjene narasla sa 6 na 10,5 milijuna eura, ne očekuje se da će ona biti i postignuta, doznaje se na Trgovačkom sudu, već će u drugom ili trećem krugu nadmetanja cijena sigurno pasti, kako se dogodilo i pri prodaji prethodne imovine Jadrantekstila.

(Hina) ydstr xvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara