Split pred izvanrednim izborima?

Devet oporbenih vijećnika splitskog Gradskog vijeća, koji su prije dva dana podnijeli zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja gradonačelniku Miroslavu Buličiću, rekli su danas na konferenciji za novinare da su za svoj zahtjev dobili potporu splitskog HDZa, pa će za opoziv gradonačelnika glasovati većina u Vijeću grada Splita. L

Ustvrdili su da su odlučni u zahtjevu za opozivom gradonačelnika i cijelog Poglavarstva jer se, kako ističu, "bezakonje koje traje više od dvije godine u radu splitske izvršne vlasti mora zaustaviti", a predstavnici HČSP-a i HSP-a najavili su da Splitu najvjerojatnije predstoje novi, izvanredni izbori.

Iako HDZ nije potpisao naš zahtjev, rekao je predsjednik HČSP-a Luka Podrug, imamo njihovo čvrsto uvjeravanje da će njihova četiri vijećnika dići ruku za opoziv Miroslava Buličića. To znači da će većina od 25 vijećnika splitskog Gradskog vijeća, odnosno njih 13 glasovati za ovu inicijativu. Time pada cijela gradska vlast, a Splitu najvjerojatnije predstoje novi izvanredni izbori, rekao je Podrug i ocijenio kako je za grad Split korisnija svaka opcija nego ova koja je sada na vlasti.

Da nismo spremni na nove izbore, ne bismo potpisali ovaj zahtjev, kazao je Podrug istaknuvši kako će sve biti jasno u idućih 15 dana kada će biti održana sjednica splitskog Gradskog vijeća.

Predsjednik splitskog HSP-a Milijan Sesar rekao je da je HSP isključivo za izvanredne lokalne izbore u Splitu, a ne za "preslaganje karata".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja gradonačelniku Miroslavu Buličiću predali su predsjedniku Vijeća Josipu Gotovcu vijećnici HČSP-a (1), HSLS-a (3), HKDU-a (1), HSP-a (2), HSP-a 1861 (1) i HB-a (1) .

Odgovarajući na novinarska pitanja o nezakonitostima u radu gradske vlasti, predstavnici oporbe naveli su da je Buličić postao gradonačelnik u skladu sa sporazumom tadašnje gradske koalicije SDP-a i HSLS-a, iako je već bio izašao iz HSLS-a, te da je tada zakasnio s aktiviranjem svog vijećničkog mandata. Naime, to je morao učiniti osam dana prije izbora za gradonačelnika, a nije.(Hina) xem yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara