Split: Sastanak radne skupine NATO projekta "Stres i psihološka potpora"

U Splitu je danas počeo dvodnevni sastanak radne skupine NATO projekta "Stres i psihološka potpora u suvremenim vojnim operacijama", u čijem radu sudjeluje 31 psiholog iz 15 europskih zemalja te SADa i Kanade, izvijestio je načelnik Ureda zapovjednika Hrvatske ratne mornarice pukovnik Vlatko Bandalo.

Cilj je tog projekta uskladiti NATO-ov pristup suzbijanju stresa i psihičkih gubitaka sa zahtjevima suvremenih vojnih operacija, budući da je postojeći pristup razrađen još krajem 80-ih godina prošlog stoljeća pod pretpostavkom tada očekivanih sukoba velikih klasičnih vojski visokotehnološki opremljenih, u prvom redu nuklearnim i oklopnim vojnim sredstvima.

Kako je na otvorenju skupa istaknuo zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Zdenko Simčić, sadašnje i buduće okružje vojnih operacija karakterizira neizvjesnost, složenost i asimetričnost djelovanja jer u svijetu široko prisutan terorizam ne ugrožava samo vojno osoblje, nego prvenstveno destabilizira osjećaj sigurnosti svih ljudi i cijelih država. Pripadnici oružanih snaga, koje sudjeluju u provedbi pojedinih zadaća, ujedno su i članovi obitelji kojima je potrebno pružiti potporu u vrijeme njihove odsutnosti.

Komodor Simčić također je naglasio hrvatsko iskustvo koje pokazuje kako još dugo moramo liječiti psihičke rane iz Domovinskog rata jer povratak ratnika traži prilagodbu i njega i njegove obitelji i šire okoline na nove, mirnodopske, uvjete.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pukovnik Yves Cuvelier iz Belgije, čelnik radne skupine NATO projekta "Stres i psihološka potpora u suvremenim vojnim operacijama", naglasio je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom svojega tima istaknuvši iznimnu važnost njihova rada, kako za cjelokupni NATO, tako i za zemlje članice i one koje će to postati i to zbog sve češćeg angažmana suvremenih oružanih snaga izvan matičnih zemalja.

Rezultati njihova istraživanja, kako se očekuje, bit će objedinjeni u knjizi koja bi trebala biti objavljena 2007., navodi se u priopćenju iz Ureda zapovjednika HRM-a.

(Hina) xdstr ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara