SPOMENIK MAJCI TEREZI MOŽDA UGROZE SPOROVI OKO NJEZINA PODRIJETLA

Spomenik Majci Terezi, koji se uskoro trebao početi graditi u Rimu, možda će doći u pitanje zbog posvemašnje zbrke oko njezina podrijetla, nastale nakon što su jednu od najvećih humanistkinja svijeta počeli "svojatati" Albanci i Vlasi.

Majka Tereza, koja će u listopadu u Vatikanu biti proglašena sveticom, rođena je Skopljanka, pa je prije tri godine Makedonija pokrenula inicijativu i dobila suglasnost u Rimu joj podići spomenik.

Spomenik se trebao početi graditi uskoro, ali mu se nedavno oštro usprotivio vođa Demokratske partije Albanaca Arben Xhaferi, koji je čak zatražio da inicijatori budu sudski gonjeni i kažnjeni. Prosvjedu su se potom priključili i intelektualci iz Albanije na čelu s književnikom Ismailom Kadareom, koji je rimskom gradonačelniku Valteru Valtroniju, kako piše skopski list Dnevnik, uputio zahtjev da zaustavi inicijativu vlasti iz Makedonije, optuživši ih da isticanjem kako je Majka Tereza Skopljanka žele skriti njezino albansko podrijetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No u ponedjeljak se dogodio novi obrat kad se oglasila Unija za kulturu Vlaha u Makedoniji (Vlasi su romansko stanovništvo koje govori jezikom sličnim rumunjskom, ali ne prihvaća Rumunjsku kao matičnu zemlju).

Predsjednik Unije Dimo Dimčev tvrdi da Majka Tereza pripada njihovoj etničkoj zajednici, jer je njezin otac Nikola Bojađi bio Vlah. U skladu s time Dimčev zahtijeva da se iz njezina svjetovnog prezimena Bojađiu izbaci slovo "u", jer je njime "poalbančena", a samo joj je majka bila Albanka.

(Hina) mda/dam rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara