Srbija: Usvojen zakon o pravima optuženih pred Haškim sudom

SKUPŠTINA Srbije usvojila je u utorak većinom glasova prijedlog Zakona o pravima optuženih pred Haškim sudom (ICTY) i članova njihovih obitelji, koji uključuje i državnu novčanu pomoć optuženima.

Prijedlog zakona podnijeli su svi zastupnički klubovi u parlamentu, osim Demokratske stranke, a pred zastupnicima ga je obrazložio zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi koja je podsjećala na Srbiju u vrijeme Miloševićevog režima, zastupnici su isticali svoj patriotizam, Srbe protiv kojih se vodi proces u Den Haagu nazivali herojima, te žestoko kritizirali međunarodnu zajednicu.

U toj ponovno uspostavljenoj nacional-patriotskoj monolitnosti iskakala je retorika zastupnika Građanskog saveza Srbije i aktualnog šefa diplomacije Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovića.

Za prijedlog zakona nisu glasovali zastupnici Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, koji smatraju da skupština Srbije treba prije svega raspravljati o eventualnoj pomoći žrtvama vladavine haškog optuženika Slobodana Miloševića. Suzdržani su bili zastupnici G 17 Plus.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara