SREDOZEMNE ZEMLJE BEZ SUGLASJA O ZAŠTIĆENIM RIBOLOVNIM ZONAMA

Na pripremnom sastanku za ministarsku konferenciju o ribarstvu na Sredozemlju, koji se održava u Bruxellesu, u utorak je vođena rasprava o proglašenju zaštićenih ribolovnih zona obalnih država pri čemu su iskazane velike razlike u mišljenjima pojedinih zemalja. L

"Mišljenja su vrlo podijeljena. Opće je mišljenje da bi trebalo zaštiti Sredozemlja, međutim kako to učiniti daleko je od jasnoga", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović koji vodi hrvatsko izaslanstvo na skupu.

Dio zemalja, među kojima i Hrvatska, po njegovim riječima, smatra kako je jedini učinkovit način zaštite širenje jurisdikcije priobalnih zemalja i nakon toga suradnja svih država i usklađivanje mjera zaštite. Druge zemlje smatraju kako je prvo potrebno razviti plan o zajedničkom upravljanju a tek onda poticati širenje jurisdikcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proširenje zaštićenih ribolovnih zona sredozemnih zemalja jedna je od mjera za zaštitu od ilegalnog i nereguliranog ribarenja koje predlaže Europska komisija u nacrtu ministarske deklaracije skupa koji će se održati u Veneciji 25-26. studenoga.

Ministarska konferencija o održivom razvoju ribarstva na Sredozemlju nastavak je procesa započetog na diplomatskim konferencijama na Kreti 1994. i u Veneciji 1996. Cilj tog procesa je uspostava multilateralnog sustava za upravljanje ribljim resursima Sredozemnog mora kako bi se omogućilo održivo iskorištavanje tih resursa, posebno migratornih i drugih ugroženih ribljih vrsta.

Rasprava o zaštićenim ribolovnim zonama nastavlja se i u srijedu kada završava trodnevni pripremni skup za konferenciju u Veneciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara