54.92.172.79 US
 

SSSH o problemu nezaposlenosti

Piše:
ponedjeljak, 2.5.2005. 14:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NEZAPOSLENOST je u Hrvatskoj jedan od gorućih problema, no nadležna tijela pristupaju mu birokratski donoseći deklarativne programe u kojima se ne polazi od stvarnih lokalnih potreba i stanja na tržištu rada, istaknuto je na današnjem okruglom stolu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

SSSH stoga organizira niz regionalnih okruglih stolova kako bi potaknuo gradove, županije, sindikate i poslodavce da sami počnu kreirati programe i nuditi ih državnim tijelima.

Unatoč 330.000 nezaposlenih u zemlji sustav obrazovanja i potrebe gospodarstva nisu povezani, nema aktivnih mjera prekvalifikacije kako bi se nezaposlene vratilo u svijet rada, istaknula je voditeljica Sektora za industrijske odnose SSSH-a Dušanka Marinković Drača.

Hrvatska nema dovoljno sredstava za usklađivanje tržišta rada, ali nije ni dovoljno aktivna u traženju sredstava Europske unije (EU) koja bi dobila da ima kvalitetne projekte.

Drača je upozorila na primjer Slovenije koja je samo za informatičko opismenjavanje iz EU-ovih fondova osigurala oko 6,6 milijuna eura.

Nacionalni akcijski plan donesen je za razdoblje do 2008. no deklarativan je i bez točnih mjera, potrebnih sredstava i izvora financiranja.

Posebice je važan nadzor trošenja sredstava i provjera učinkovitosti mjera. Od 2002. imamo paket mjera aktivne politike no i sami državni dužnosnici konstatiraju da neke od njih nisu postigle očekivane učinke, ističe Drača.

EU od 1997. posvećuje posebnu pozornost strategiji zapošljavanja, kao ključnom području europske socijalne politike, u čemu zemlje članice vode koordiniranu politiku.

Unija si je postavila kao strateški cilj za slijedeće desetljeće da postane najdinamičnijim gospodarstvom na svijetu s održivim rastom, više kvalitetnih radnih mjesta i snažnom socijalnom kohezijom.

(Hina) xmd ymd

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije