STA: Antonione najavio trilateralni susret za rješenje "povijesnih sporova"

Unatoč polemikama što ih je u javnosti izazvala komemoracija talijanskog Dana egozodusa i žrtava fojbi, nastavljaju se pripreme za sastanak najviših predstavnika Italije, Slovenije i Hrvatske koji bi "simboličkim činom pomirenja" i posjetom mjestu stradanja u sve tri države riješili sporove iz povijesti.

Kako je u nedjelju javila slovenska tiskovna agencija STA, koja se poziva na izjave tajnika u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Roberta Antonionea za talijanske medije, još traju dogovori o datumu i obliku trilateralnog (predsjedničkog) susreta. Događaj bi, navodi STA prema Antonioneovoj izjavi za tršćanski "Primorski dnevnik" i televiziju "Rettequattro", trebao biti "dan velikog međusobnog pomirenja", a o tome će biti, kako navodi STA, riječi i prilikom posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula Rimu u četvrtak i petak, dok će u Zagrebu na inauguraciji predsjednika Stjepana Mesića sudjelovati sam Antonione.

Na pripremi spomenutog simboličkog predsjedničkog susreta radi talijanska diplomacija u suradnji s predsjednikom države Ciampijem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojimo riješiti neke probleme koji još postoje, ali to radimo vjerujući da će naša nastojanja biti okrunjena uspjehom", rekao je za "Primorski dnevnik" Antonione, a prenosi STA. Kako se navodi, Antonione o trilateralnom susretu još nije razgovarao sa slovenskim ministarstvom vanjskih poslova. Slovenska diplomacija zadnjih je dana u vezi političke polemike o fojbama, naglasila da film sam po sebi ne može biti temelj za raspravu o državnim odnosima koji su u svojoj cjelokupnosti dobri. Slovenska strana ima međutim primjedbe na zakon o zaštiti slovenske manjine u Italiji koji ni nakon četiri godine od usvajanja još nije u potpunosti zaživio.

(Hina) xfl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara