State Department: Stanje ljudskih prava u BiH i dalje loše

STANJE ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i dalje je loše s ugrožavanjem prava manjinskih naroda, sudstvom koje je pod utjecajem političkih stranaka i odbijanjem Republike Srpske da surađuje s Haškim sudom, objavio je u srijedu američki State Department u svom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u pojedinim zemljama u 2003. godini.

U izvješću se kaže da je stanje ljudskih prava u BiH i dalje loše te da unatoč nekim poboljšanjima i dalje postoje ozbiljni problemi.

Političko vodstvo na svim razinama, češće u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH, nastavlja osujećivati povratak manjinskih naroda na određena područja, kaže se u izvješću.

State Department kritizira snažnu diskriminaciju etničkih manjina na područjima gdje dominiraju Srbi i Hrvati, posebice prema izbjeglicama, uz određenu diskriminaciju i na većinskim bošnjačkim područjima.

Izvješće napominje da vlasti u oba entiteta, kao i privatne skupine, ograničavaju religijske slobode manjinskih naroda na područjima većinskih naroda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, primjećuje se da se nastavlja poboljšavati sloboda kretanja te da policija sve bolje osigurava sigurnost izbjeglicama koje se vraćaju na područja gdje su bili etnička manjina.

U vezi suradnje s Haškim sudom, u izvješću se navodi kako "Republika Srpska nastavlja de facto odbijati djelovati protiv bilo kojeg Srbina kojega je optužio UN-ov Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju", dok je Federacija općenito surađivala sa Sudom.

Sudstvo u oba bosanskohercegovačka entiteta i dalje je pod utjecajem dominantnih političkih stranaka i izvršne vlasti, a provođenje pravde je bilo povremeno i podložno manipulaciji, stoji u izvješću State Departmenta.

Govoreći o medijskim slobodama State Department upozorava da vlasti i glavne političke stranke u BiH vrše pritisak na medije, zlostavljaju ih i zastrašuju.

Navodi se i da policija nastavlja loše postupati i fizički zlostavljati zatvorenike i druge građane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara