23.20.245.192 US
 

Stjepan Bačić izabran za predsjednika upravnog vijeća HZZO-a, zatraženo razrješenje Ljubice Đukanović

Piše:
ponedjeljak, 2.2.2004. 16:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da je na konstituirajućoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za predsjednika Vijeća izabran Stjepan Bačić.

U priopćenju sa zatvorene sjednice Upravnog vijeća, koja je bila održana u Ministarstvu zdravstva, navodi se kako je prihvaćeno izvješće Ministarstva o zatečenom stanju u financiranju zdravstvenog sustava i mjere koje su poduzete za hitnu sanaciju, te da je na prijedlog Upravnog vijeća pokrenut zakonski put razrješenja direktorice HZZO-a Ljubice Đukanović.

Đukanović je nakon sjednice Upravnog vijeća izjavila novinarima da će ministar zdravstva Andrija Hebrang pokrenuti postupak za njezino razrešenje jer je smatra odgovornom za poslovanje zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

"Smatram se odgovornom samo za poslovanje HZZO-a u 2003. godini, od kada sam došla na dužnost direktorice, i ne mogu odgovarati za poslovanje bolnica", rekla je vidno potresena Ljubica Đukanović.

Na sjednici nije bilo povišenih tonova, kazala je Đukanović no na upit novinara zbog čega je na rubu plača dodala je kako "u svemu treba imati mjere".

Iz završnog računa vidi se da je HZZO u 2003. poslovao bolje nego godinu dana ranije, a dug ustanovama iznad roka plaćanja od 90 dana iznosi 1,16 milijardi kuna, ustvrdila je Đukanović.

Završni je račun dostavljen Državnoj reviziji, Ministarstvu financija, Ministarstvu zdravstva i FINA-i, a dug ne bi trebao, smatra Đukanović, stvarati probleme u poslovanju zdravstvenih ustanova.

Zamjenik direktorice Josip Mičija izjavio je kako je svoj mandat dao na raspolaganje novom Upravnom vijeću, budući da je na to mjesto izabran iz kvote HSS-a.

U prijedlogu za razrješenje direktorice HZZO-a, koji je ministar Hebrang uputio Vladi, kao razlog se navodi "nesavjesno obavljanje dužnosti" zbog čega su mogle nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti Zavoda.

U prijedlogu se navodi da su zdravstvene ustanove dužne svoje rashode uskladiti s prihodima dobivenim od HZZO-a, te da svaka ugovorna strana ima pravo raskinuti ugovor ako se ne ispunjavaju ugovorne obveze.

Financijski pokazatelji kliničkih zdravstvenih ustanova od siječnja do lipnja 2003. pokazuju da su sve ustanove imale manjak prihoda, a niti jednoj od njih HZZO nije raskinuo ugovor, iako je na temelju ugovora i Zakona o zdravstvenom osiguranju bio obvezan obavljati nadzor poslovanja.

Đukanović je rekla da se o prijedlogu razrješenja treba očitovati u roku 48 sati, a za izbor novog direktora nije propisana zakonska procedura dodavši kako je ona na tu dužnost izabrana preko natječaja.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije