54.156.86.61 US
 

Štrajk liječnika danas protječe uz dodatne restrikcije u zdravstvenoj zaštiti

Piše:
srijeda, 5.2.2003. 16:44
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ŠTRAJK u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) danas u cijeloj Hrvatskoj protječe uz dodatne restrikcije u pružanju zdravstvene zaštite.

U KB-u Split od danas se u ambulantama primaju samo hitni slučajevi, rekao je Hini predsjednik Štrajkaškog odbora Božo Bota.

Na svim polikliničkim ambulantama izvješeni su natpisi ´hitno´, a liječnici obrađuju samo uistinu hitne pacijente. Broj pacijenata koji dolaze na preglede od početka štrajka je peterostruko manji od redovitog, dodao je Bota.

Bez oznake ´hitno´ na vratima radi jedino ambulanta kardiološke klinike, a pacijente osobno prima ravnatelj KB-a Split Dinko Mirić. Na pregled se primaju svi pacijenti.

Što se tiče ostalih ambulanti, sve poliklinike zapravo rade a liječnici će biti u svojim ambulantama i hitne slučajeve obrađivati istoga dana, dok će ostali pacijenti za pregled biti naručeni nakon završetka štrajka.

I u riječkom KBC-u počela je restriktivnija forma štrajka, jer je ukinut tzv. hladni pogon u bolnicama i smanjen opseg prijama pacijenata u poliklinikama.

Članovi Stručnog savjeta KBC-a na današnjoj su izvanrednoj sjednici jednoglasno podržali štrajk liječnika.

Ravnatelj KBC-a Herman Haller rekao je da će ispoštovati odluku Vlade pa svi liječnici koji su se izjasnili da štrajkaju, a takvih je oko 90 posto, neće dobiti plaće za vrijeme provedeno u štrajku.

Predsjednik Stručnog vijeća Željko Fučkar zatražio je ostavku ministra zdravstva Andre Vlahušića ustvrdivši da je ´apsolutno nesposoban za taj posao´.

Uobičajena količina posla smanjena je 20 do 30 posto jer su se primali samo hitni pacijenti, a smanjio se i broj prijavljenih pacijenata.

U KB-u Osijek i dalje štrajkaju svi liječnici, no od prvog dana štrajka zbrinjavaju se svi hitni pacijenti, kazao je ravnatelj KB-a Aleksandar Včev.

Uprava bolnice i Štrajkaški odbor potpisali su protokol kojim je reguliran tijek štrajka, pa svih ovih dana nije bilo problema u zbrinjavanju pacijenata. Dodao je da osim hitnih slučajeva pacijenti uglavnom ne dolaze u bolničke ambulante.

´Dvije primjedbe koje smo dobili od Ministarstva zdravstva ispitala je komisija te utvrdila da nije bilo liječničkih propusta´, rekao je Včev.

Na preglede u pulskoj Općoj bolnici primaju se samo pacijenti kojima bolest prijeti ugrožavanjem života ili uzrokovanjem invaliditeta, kazao je predstavnika HLS-a Eduardo Giudici.

Dodao je da se obrađuju samo pacijenti kojima liječnik primarne zdravstvene zaštite na uputnici ispiše ´hitno´.

Giudici također napominje da je s Upravom bolnice dogovoren protokol rada hitnih ambulanti koje će biti ojačane iskusnim specijalistima i subspecijalizantima.

Ivica Pavičić Donkić iz Hrvatske liječničke komore izrazio je zadovoljstvo što tijekom štrajka nije zaprimljena ni jedna pritužba pacijenata na rad liječnika u pulskoj Općoj bolnici.

Po Donkićevoj ocjeni, nakon prestanka štrajka pulski će liječnici trebati desetak dana da odrade sve zaostatke.

Š
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije