54.224.99.70 US
 

Stranački čelnici o haaškim optužnicama

Piše:
ponedjeljak, 8.3.2004. 18:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ČELNICI većine parlamentarnih stranaka danas nisu željeli komentirati nove političke kvalifikacije na račun RH, koje, navodno, sadrže haške optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, te izmijenjena optužnica protiv Ante Gotovine, naglašavajući kako je politizacija optužnica nedopustiva.

Đurđa Adlešić (HSLS) ocijenila je da Vlada mora adekvatno izvijestiti Sabor o sadržaju optužnica, te pomoći optuženicima da se u Haagu obrane, a parlamentarne stranke pozvala je na konsenzus oko pitanja suradnje s Haagom.

Za današnji sastanak premijera Ive Sanadera sa čelnicima parlamenarnih stranaka kazala je kako je to "bitan pokušaj premijera da se izgradi kvalitetan odnos pozicije i opozicije kad je riječ o tako osjetljivim pitanjima".

Ocijenila je da se na pitanju odnosa s Haagom ne smiju prikupljati politički poeni. "Mi smo se, kao stranka, puno bavili pitanjem Haaga i nismo baš politički profitirali", podsjetila je Adlešić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić podsjetila je da je njezina stranka i u ranijim slučajevima inzistirala na dosljednom provođenju Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom. Optužnice se mogu osporavati isključivo u Haagu, gdje se, navela je, država kao zainteresirana strana može pojaviti samo u momentu u kojem optužnice prelaze inidividualiziranu krivnju.

"Za razliku od ranijih slučajeva, HDZ je sada za suradnju s Haagom, jer je na vlasti, što je dobra pouka da se takva pitanja ne smiju koristiti za prikupljanje političkih poena. Jedina razlika između novih i ranijih slučajeva generala Bobetka i Gotovine je u činjenici da sada nema javnih prosvjeda i demonstracija", kazala je Pusić.

Ocijenila je da je informaciju o pristiglim optužnicama Sabor trebao dobiti još u četvrtak, kad je to od Vlade zatražio dio saborske oporbe.

Predsjednik LS-a Ivo Banac protiv je ideje da o novopristiglim optužnicama i političkim kvalifikacijama koje te optužnice navodno sadrže raspravlja Sabor, a protiv je i njihova korištenja u dnevnopolitičke svrhe.

"Ustavni zakon o suradnji s Haagom je jasan i ne predviđa nadležnost domaćih institucija", kazao je Banac, dodajući da "ne vidi kako bi bilo kakva rasprava, u ovom trenutku, mogla koristiti bilo kome".

Ocijenio je da bi oklijevanje u suradnji s Haagom imalo pogubne posljedice po Hrvatsku, koja uskoro očekuje odgovor Europske komisije na zahtjev za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

"Otvaranje ovih pitanja Vladi bi otežalo situaciju, a mi to ne želimo", ističe Banac.

Navodeći da se radi o preozbiljnoj temi predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić kazao je kako optužnice ne želi komentirati dok ih ne vidi.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije