Strasbourg: Žužul potpisao protokol 14 o Europskom sudu za ljudska prava

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul potpisao je u četvrtak u Strasbourgu, posljednjega dana 140. zasjedanja Odbora ministara Vijeća Europe (VE), protokol 14 uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima, koji sadrži mjere za jačanje učinkovitosti Europskog suda za ljudska prava..

Njime je, među ostalim, obuhvaćena promjena mandata sudaca toga suda, sa 6 godina uz obnovu mandata, na 9 godina bez mogućnosti produljivanja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Uz Hrvatsku, protokol je potpisalo još 15 država članica VE, a to su najavile Velika Britanija i Švicarska.

Žužul se na marginama zasjedanja sastao s malteškim i slovenskim kolegama Johnom Dalliem i Dimitrijem Rupelom te s državnim podtajnikom za vanjske poslove Italije Robertom Antonioneom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od Dallia je dobio punu podršku za predstojeću fazu približavanja Hrvatske Europskoj uniji, odnosno za dobivanje statusa kandidata i donošenje odluke o datumu početka pregovora s Europskom komisijom.

Ministri su se suglasili da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja te dogovorili sastanke s ciljem jačanja gospodarskih odnosa.

Na zasjedanju Odbora ministara VE jutros je govorio Žužulov pomoćnik Neven Madey, koji je naglasio značaj širenja EU-a i podupro održavanje 3. summita Vijeća Europe, koje bi se trebalo održati u Varšavi u Poljskoj u svibnju 2005. godine, priopćio je MVP.

(Hina) xbcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara