54.162.253.34 US
 

Stručna skupina za izmjenu Kaznenog zakona počela s radom

Piše:
srijeda, 18.2.2004. 14:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

IZMJENA Kaznenog zakona (KZ) kao dio pravosudne reforme i ispunjavanja Sporazuma o priključenju i stabilizaciji Europskoj uniji (EU) prioritet je Vlade i Ministarstva pravosuđa, rečeno je danas na početku rada stručne skupine za izmjenu KZ-a.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić predstavila je stručnu skupinu koju vodi Željko Horvatić, predstojnik katedre za Kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Članovi skupine su Ana Garačić, sutkinja Vrhovnog suda, Dragan Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, docent zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović i odvjetnik Dražen Matijević.

Vlada promjene KZ-a smatra hitnim, pa će ih Saboru predložiti u prvom kvartalu ove godine, rekla je Snježana Bagić.

Promjene koje će stručna skupina u kratkom roku predložiti Horvatić je uvjetno nazvao "mini-kaznenom reformom".

Objasnio je da će najprije biti predložene hitne izmjene prema glavnim smjernicama koje je zadalo Ministarstvo pravosuđa. Nakon njihova usvajanja radna skupina nastavit će razmatranje svih prijedloga za izmjenu materijalnog kaznenog prava, uključujući i nedavne izmjene KZ-a koje je prije njihove primjene ukinuo Ustavni sud jer nisu donesene potrebnom većinom glasova. Osobito se to odnosi na stručnu i znanstvenu analizu povećanja kazneno pravne represije, odnosno potrebu produljenja zatvorskih kazni.

Prema glavnim smjernicama za izmjenu KZ-a koje je iznijela Snježana Bagić nužno je usklađivanje tog zakona s obvezama iz međunarodnih konvencija, osobito na području organiziranog i kompjutorskog kriminala, suzbijanja terorizma, svih oblika korupcije i progona ratnih zločina, kao i sa standardima EU-a, Vijeća Europe i OESS-a.

Mjenjat će se i kaznena djela protiv ugleda i časti počinjena putem medija radi uspostave potpune slobode informiranja, razmotriti inkriminacije i kazne za zloporabu opojnih droga, kao i neodložne promjene u poglavlju o gospodarskom kriminalu.

Najavljeno je da će se razmotrit i potreba strožijih kazni za neka posebno pogibeljna kaznena djela ali samo, kako je rečeno, ako je znanstveno i praktično moguće dokazati preventivni učinak eventualnog povišenja kazni.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije