54.198.122.70 US
 

strunjaš nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina

Piše:
utorak, 1.7.2003. 13:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Miljan Strunjaš, bivši "komandant" tzv. Regionalnog štaba Teritorijalne obrane (TO) Veljun na okupiranom hrvatskom području, u tzv. srpskoj krajini za vrijeme Domovinskog rata, danas je na Županijskom sudu u Karlovcu proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. L

Budući da mu je izrečena kazna zatvora dulja od tri godine, Strunjaš ostaje u pritvoru u kojem je nakon uhićenja 2. listopada 2000.

Na 12-godišnju zatvorsku kaznu osuđen je i u veljači 2000., ali je po nalogu Vrhovnog suda suđenje ponovljeno.

Sudsko vijeće je na temelju dokaznog postupka zaključilo da je predočeno dostatno materijalnih dokaza i iskaza svjedoka da je Miljan Strunjaš u području svoje odgovornosti po zapovjednoj liniji naređivao svojim postrojbama i pismeno zahtijevao od Taktičke grupe 2 bivše JNA da vojno djeluju po hrvatskim selima, tako da zastraši i protjera hrvatsko stanovništvo, a poslije osvoji teritorij zauzimanjem Slunja i okolice i izdvoji ga iz Republike Hrvatske.

U presudi se ističe kako je Strunjaš proglašen krivim jer je zapovjedio postrojbama vojske tzv. srpske krajine da prije ulaska u Hrvatski Blagaj, Donju i Gornju Glinu, Pavlovac, Donji i Gornji Nikšić, Cerovac, Cvitović, Marindolsko Brdo i Gornji i Donji Kremen, pucaju po kućama, iako u selima nije bilo ni vojske ni otpora, tako da je stanovništvo natjerano u bijeg.

Zatim su te postrojbe zauzimale sela, palile i pljačkale hrvatsku imovinu te je u tim akcijama u listopadu i studenom 1991. ubijeno pet osoba, a jedna je teško ranjena, spaljene su i srušene 152 kuće i gospodarstva te crkve u Hrvatskom Blagaju, Pavlovcu i Nikšiću.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mladen Kosijer, predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Karlovcu, u obrazloženju presude rekao je da je sve to učinjeno protivno Ženevskim konvencijama i Međunarodnom ratnom pravu.

U obrazloženju se također navodi da je neprijeporno utvrđeno koje je naredbe Strunjaš izdao i sam potpisao te da ih je sam i razrađivao.

"Istina", dodaje se, "iz naredaba i zapovijedi ne proizlaze naredbe za ubijanje, paljenje i pljačku i uništavanje sakralnih spomenika, ali to su učinile njemu podređene postrojbe."

U obrazloženju dalje stoji kako je dokazano i da je Strunjaš bio "prvi" čovjek na svom području i da je o svemu bio obavještavan, a iz naredaba je jasno vidljivo područje njegova djelovanja po svim navedenim hrvatskim selima.

"Okrivljenik Miljan Strunjaš je odgovoran za tako teške posljedice razaranja. Iako okrivljenik tu odgovornost ne priznaje, Sud je izrekao kaznu primjerenu težini djela, stupnju njegove kaznene odgovornosti i ličnosti počinitelja", rekao je sudac Kosijer.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije