Stuttgart: Povijesni susret europskih crkava i crkvenih zajednica

MEĐUNARODNI skup kršćana raznih europskih crkava i crkvenih zajednica, koji se organizira po prvi puta u povijesti, otvoren je u subotu u Stuttgartu pod nazivom "Zajedno za Europu".

U tamošnjoj sportskoj dvorani "Hans Martin Schleyer" okupilo se 10.000 pripadnika 175 pokreta, zajednica i skupina od Atlantika do Urala, među kojima i veća skupina pokreta fokolara iz Hrvatske.

Na skupu u funkciji potpredsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (VCCEE) sudjeluje i zagrebački

nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi, koji također boravi u Stuttgartu, podsjetio na proširenje Europske unije i ponovno čestitao novim članicama. Pritom je rekao da sada slijedi donošenje europskoga ustava kao temeljnog kamena "europske zajedničke zgrade" i instrumenata za djelotvornu zajedničku gospodarsku, obrambenu i vanjsku politiku te stvaranje nadnacionalnog suvereniteta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako ne treba zaboraviti vjeru i duh ekumenizma, snošljivosti i poštivanja različitosti. Zato religija može Europi udahnuti dušu bez koje ovaj kontinent ne može živjeti", poručio je Prodi.

Spomenuvši i terorizam koji uzima taoce da bi širio strah, Prodi je naglasio da na terorizam ne treba odgovoriti ratom nego demokracijom, jačanjem institucija koje pomažu spriječavati širenje mržnje i akcije očajnika, te rješavaju sukobe.

Današnji skup u Stuttgartu "Zajedno za Europu" satelitski je povezan u izravnom prijenosu sa 151 gradom u cijeloj Europi, među kojima i sa Zagrebom.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara