54.144.14.134 US
 

Suđenje Karanu za ratni zločin

Piše:
četvrtak, 16.9.2004. 16:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Karlovcu danas su dvojica od trojice svjedoka, bivših zatvorenika u zatvoru za ratne zarobljenike tzv. SAO Krajine u Frkašićima, među sedam muškaraca prepoznala okrivljenika Svetozara Karana iz Korenice, kojemu se u ponovljenom postupku sudi zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima.

Bešlag Keškić, Ramo Delić i Josip Klarić svjedočili su danas o zlostavljanjima koja su prošli kao ratni zarobljenici, od premlaćivanja, izgladnjivanja, do zalijevanja hladnom vodom i tjeranja da bosonogi trče po snijegu, da se međusobno tuku ili da cijelu noć glasno pjevaju pjesme "do besvijesti". U vezi s Karanovom osobnom odgovornošću u tim zlostavljanjima ni jedan od trojice svjedoka nije znao Karanove zapovjedne ovlasti i odgovornost ili hijerarhijsku poziciju i čin, a nisu nedvojbeno potvrdili ni da je Karan osobno nekog od njih zlostavljao ili da su osobno vidjeli kako zlostavlja druge.

Optužnica Karana tereti kao "komandira smjene straže", u kojem svojstvu je "u dane kada je vršio stražarsku službu ratne zarobljenike tukao šakama, nogama, vojničkom lopaticom, aluminijskom šipkom, palicom i drvenim štapom?u spavaonici zatvora i na dvorištu, te davao ključeve od spavaonica zatvorenicima srpske nacionalnosti koji su po njegovu nalogu tukli zarobljenike, a naročiti zarobljene pripadnike Hrvatske vojske Ivana Čajića i Ivana Dadića?".

Svjedok Bešlag Keškić iz Bihaća okrivljenika nije prepoznao, no poslije je rekao "gledaj me u oči, da ti si me maltretirao, sjećaš se kada sam ležao na podu samice", te je opisao da je okrivljenik uvijek hodao s nekim štapom i da je najčešće dolazio pijan. Na izričito pitanje branitelja Tonija Vukičevića je li siguran da ga je baš okrivljenik maltretirao, svjedok to nije potvrdio.

Neposredno nakon zaključenja današnje rasprave, dok su još u sudnici bili svi današnji sudionici, sutkinja Jasminka Jerinić Mušnjak kritizirala je Karlovački list, koji je danas na naslovnoj stranici objavio fotografiju Svetozara Karana:

"Novine na naslovnoj stranici objave fotografiju okrivljenika, kao da ne uviđaju da time mogu poništiti sav naš trud postupka prepoznavanja", rekla je sutkinja i za sutra najavila još četiri svjedoka i za njih ponovni postupak prepoznavanja Karana među najmanje pet drugih muškaraca.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije