54.224.44.168 US
 

Suđenje Miloševiću: Srbi u Hrvatskoj nisu imali pravo na državu

Piše:
ponedjeljak, 1.9.2003. 16:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SRBI u Hrvatskoj i BiH nisu 1991. imali pravo na samoopredjeljenje i formiranje samostalne države, izjavio je u ponedjeljak slovenski ustavni stručnjak dr. Ivan Kristan svjedočeći na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

"Da li je postojao pravni način na koji su Srbi u Hrvatskoj i BiH mogli proglasiti pravo na samoopredjeljenje i formiranje samostalne države?", pitao je svjedoka tužitelj Geoffrey Nice.

"Ne, oni su mogli tražiti ostvarivanje svih svojih prava unutar RH i BiH uključujući i autonomiju, ali granice republika se nisu smjele mijenjati što je bilo i mišljenje Badenterove komisije", rekao je dr. Kristan koji je za Tužiteljstvo ICTY-a izradio ustavnopravnu analizu raspada SFRJ.

Profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani, Kristan je bio sudac Ustavnog suda SFRJ do raspada bivše federacije 1991. Dio njegove analize vezan uz ukidanje autonomije Kosova, nije uvršten u dokazni materijal jer je sudjelovao u raspravi Ustavnog suda na tu temu.

U svom je iskazu naglasio da su odluke tzv. "krnjeg" Predsjedništva SFRJ u jesen 1991. godine bile neustavne jer njegova četiri člana - iz Srbije, Crne Gore, Vojvodine i Kosova - nisu mogli predstavljati cijelo predsjedništvo i zasjedali su bez kvoruma. Za odluku "krnjeg" Predsjedništva o proglašenju neposredne ratne opasnosti u listopadu 1991., Kristan je rekao da je bila bez pravnog osnova.

Za "antibirokratsku revoluciju" u Srbiji i Crnoj Gori, Kristan je rekao da je cilj bila destabilizacija republika i pokrajina nakon koje je Srbija godine ukinula autonomije Vojvodine i Kosova.

Za Ustav Srbije iz 1990. je ocijenio da je "narušio strukturu federacije jer je ukinuo status autonomnih pokrajina reguliran Ustavom SFRJ" i ukinuo "neotuđiva prava iz čl 203. tog Ustava".

Slovenski stručnjak je rekao da je Ustav SRJ travnja 1992. donijelo nenadležno tijelo - Savezno vijeće bivše SFRJ. Proglašenje kontinuiteta između SRJ i SFRJ ocijenio je nezakonitim jer "takvo pravo nisu imale samo Srbija i Crna Gora već sve republike bivše SFRJ".

Kristan je analizirao i dominantni utjecaj koji je predsjednik SRJ imao u tročlanom Vrhovnom vijeću obrane, u kojem se odlučivalo o djelovanju oružanih snaga tijekom rata u Hrvatskoj i BiH.

Milošević je protuispitivanje svjedoka nastojao pretvoriti u raspravu dvojice ustavnopravnih stručnjaka, pri čemu je najviše inzistirao na pitanjima autonomije Kosova, unatoč upozorenjima sudaca da to nije predmet svjedočenja.

Kredibililtet svjedoka osporavao je opširnim citatima iz Kristanovog članka u časopisu Socijalizam iz 1981. u kojem autor zahtjev Kosovo - Republika smatra "kontrarevolucionarnim".

Također je prigovarao mišljenju Kristana da je Srbija iz Ustava 1990. izbacila Teritorijalnu obranu, rekavši da je namjerno previdio da ustav ne regulira pitanja iz nadležnosti federacije.

Otvorio je i raspravu o nepostojanju ravnopravnosti naroda pri nastanku Jugoslavije nakon I. i II. svjetskog rata, na što mu je Kristan nabrojao niz zlouporaba za kojima je Srbija posegnula već od 1918., počev od priključenja Vojvodine, preko svrgnuća crnogorskog kralja Nikole do vođenja unitarne države.

Kristan je potom objasnio i razvoj koncepta federacije od AVNOJ-a 1943. do Ustava 1974., da bi zaključio kako je Srbija 1991. umjesto rasprave oko novih ustavnih promjena "inicirala oružani sukob".

(Hina) dh ps

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije