54.198.134.127 US
 

SUĐENJE MILOŠEVIĆU: SVJEDOK C-007 O NAPADU NA VUKOVAR

Piše:
četvrtak, 11.9.2003. 15:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U nastavku suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY)

optužba je u četvrtak izvela zaštićenog svjedoka C-007, koji je kao pripadnik JNA i srpske TO sudjelovao u napadu na Vukovar 1991.

Svjedok je rekao da je kao pripadnik vojne policije 1. Gardijske brigade JNA iz Beograda, u rujnu 1991. dobio zapovijed da krene za Vukovar. Po dolasku je ispred vojarne JNA u Vukovaru vidio tenkove koji su "pucali na Hrvate".

Među vojnicima JNA kružile su strašne priče o tome što se dogodilo onima koje su zarobile "ustaše", a cilj im je bio stvoriti psihozu kod mladih vojnika kako bi mogli ubijati žene, djecu i sve na koje naiđu, rekao je C-007.

Iz redova JNA svjedok je kasnije prešao u srpsku Teritorijalnu obranu (TO) Vukovara, na položaje u naselju Blaž Jovanović, gdje je, kako je rekao, dnevno znao ispucati od 2.500 do 3.000 metaka.

Rekao je da se u njegovoj jedinici nalazilo 10 boraca, među kojima i jedan "patološki ubojica" koji se, nakon pada Vukovara u studenom 1991., hvalio da je u hangaru Veleprometa ubio 165 zarobljenika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Svjedok je kazao da je u bolnici u Vukovaru vidio majora JNA Veselina Šljivančanina, ta kako je kasnije u dvorištu sam spriječio jednog dobrovoljca da ubije dr. Vesnu Bosanac.

Djelomice je opisao i zbivanja na farmi Ovčara, na kojoj je ubijeno najmanje 200 hrvatskih ranjenika i zarobljenika odvedenih iz bolnice. Tijekom osam sati koje proveo na Ovčari, svjedok je vidio kako zarobljenici od autobusa do hangara prolaze kroz špalir pripadnika TO u kojem su premlaćivani. Dok su ih izvodili na strijeljanje pored hangara su upaljeni motori kombajna kako bi bukom prikrili pucnjavu.

Rekao je da je na Ovčari glavnu riječ imao zapovjednik TO Vukovar koji se zvao Miroljub. Tijekom protuispitivanja Miloševića svjedok je potvrdio da na Ovčari nije vidio vojnike JNA dok su ubijani hrvatski zarobljenici.

C-007 opisao je i kako su JNA i srpske snage pljačkale Vukovar i kamionima na adrese u Srbiju slale pakete s plijenom. Priznao je kako je i sam "malo pljačkao". Dobar dio njegova svjedočenja odvijao se na sjednici zatvorenoj za javnost.

Optužba je u četvrtak izvela i svjedoka Isaka Gašija iz Brčkog, koji je opisao kako je JNA naoružavala Srbe i zauzela taj grad u sjevernoj Bosni u svibnju 1992., pri čemu su grad bombardirali jugoslavenski zrakoplovi. Svjedočio je i o svom zatočenju u logoru Luka, u kojem je po njegovim riječima, ubijeno između 150 i 200 Bošnjaka i drugih nesrba, a zatočenici su svakodnevno premlaćivani i zlostavljani. Osobno je sudjelovao u uklanjanju oko 20 leševa koji su bacani u Savu.

Iz logora ga je u lipnju 1992. oslobodio Dragan Vasiljković "kapetan Dragan", na intervenciju njegove supruge i jednog predratnog kolege sportaša iz Beograda.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije