54.196.110.222 US
 

Suđenje Miloševiću: dužnosnik UN-a o granatiranju Sarajeva

Piše:
četvrtak, 18.9.2003. 17:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA HAŠKOM suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću svjedok David Harland rekao je u četvrtak da su Srbi granatirali Sarajevo kako bi prisilili bošnjačke čelnike da prihvate rezultate etničkog čišćenja.

Harland, bivši dužnosnik UNPROFOR-a u Sarajevu, rekao je da su čelnici bosanskih Srba govorili međunarodnim predstavnicima da je cilj rata stvaranje kompaktnog srpskog teritorija od granice sa Srbijom što je ostvarivo jedino preseljenjem stanovništva.

"Svrha vojnog i humanitarnog pritiska na Sarajevo bila je prisiliti bošnjačke čelnike da prihvate to preseljenje, odnosno etničko čisćenje. To su nam sami više puta rekli", kazao je svjedok.

Harland je kao dužnosnik misije UN-a za političke i civilne poslove proveo šest godina u Sarajevu i često se sastajao sa srpskim i bošnjačkim čelnicima. Rekao je da je tijekom rata na grad padalo i po 1.000 granata dnevno.

Časnici UNFROFOR-a, po njegovim su riječima, procjenjivali da su Srbi mogli zauzeti Sarajevo, ali to nisu učinili zbog političkih pritisaka Miloševića i straha od reakcije međunarodne zajednice.

Rekao je da je optuženi imao snažan utjecaj na vojsku RS, što se vidjelo po njegovoj ulozi u zaustavljanju napada na Goražde, u proljeće 1994. i kada je u ljeto 1995. natjerao bosanske Srbe da oslobode više od 300 UNPROFOR-aca koje su držali kao taoce.

Svjedok je kazao da je vojska RS primala financijsku i logističku pomoć iz SRJ i da je bila u zapovjednom lancu Vojske Jugoslavije.

Ustvrdio je da Milošević nije bio izravno upleten u masakr u Srebrenici koji su počinile snage bosanskih Srba.

"Nije utvrđena izravna veza izmedju Miloševića i masakra u Srebrenici", kazao je svjedok, govoreći o nalazima iz izviješća o tom zločinu koji je 1999. godine sačinio za glavnog tajnika UN-a.

Optuženi je morao znati da će VRS napasti Srebrenicu jer se prije toga sastajao s Ratkom Mladićem, rekao je Harland, dodajući kako Milošević, prema raspoloživim podacima, nije bio upleten u pokolj 7.000 Bošnjaka koji je uslijedio nakon pada Srebrenice.

"O tome govori i činjenica da je Milošević, samo par dana kasnije, pomogao kod spašavanja bošnjačkih boraca iz Žepe, koju je srpska vojska napala odmah nakon Srebrenice", rekao je svjedok.

Milošević je rekao da vlasti u Srbiji nisu imale ništa sa zločinom u Srebrenici, niti su znale da se on dogodio. Potvrdio je da je u ljeto 1995. godine dozvolio da jedna brigada Armije BiH sa 850 vojnika pred ofenzivom bosanskih Srba prijeđe u Srbiju.

Bivši jugoslavenski predsjednik optužen je za genocid u BiH, a optužnica ga tereti za pokolj Bošnjaka iz Srebrenice.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije