54.80.97.221 US
 

Suđenje Miloševiću: Jugoslavija je trebala biti početak stvaranja "velike Srbije"

Piše:
srijeda, 23.7.2003. 16:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA SUĐENJU bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je svjedočenje završio zaštićeni svjedok B83, a zatim je Tužiteljstvo kao ekspertnu svjedokinju izvelo američku povjesničarku Audrey Helfont Budding.

Najveći dio iskaza i protuispitivanja svjedoka B-83, bivšeg djelatnika ministarstva obrane Srbije, odvijao se na zatvorenoj sjednici.

U kratkom javnom dijelu, B-83 je Tužiteljstvu rekao da je nekoliko puta tijekom 91. i 92. godine vidio čelnike tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) Gorana Hadžića i Milana Martića, te vođe paravojnih srpskih formacija u Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića (kapetan Dragan) i Željka Ražnatovića-Arkana u ministarstvu obrane Srbije, te čak s njima i razgovarao. Čim je Tužiteljstvo počelo iznositi dokumente o suradnji ministarstva obrane Srbije i vlasti tzv. RSK prešlo se na zatvorenu sjednicu, a tako je i nastavljeno tijekom protuispitivanja zbog zaštite identiteta svjedoka.

Svjedočenje je potom započela Audrey Helfont Budding, povjesničarka koja je diplomirala na Cambridgeu i doktorirala na Harwardu s temom "Srbijanski intelektualci i nacionalno pitanje", a za potrebe Tužiteljstva izradila je studiju "Srpski nacionalizam u 20. stoljeću". Između 1987. i 1990. godine radila je u američkoj diplomatskoj misiji u Beogradu.

Budding je odgovarajući na pitanja tužitelja kratko govorila o antibirokratskoj revoluciji u Srbiji, konsternaciji u ostalim jugoslavenskim republikama na prvu Miloševićevu najavu mogućnosti prekrajanja granica Srbije i iznošenje čuvene rečenice "svi Srbi u jednoj državi". Budding je naglasila da u Srbiji, nakon raspada SFRJ, republičke granice Srbije nisu bile percipirane kao legitimne granice srpstva.

Posebnu pozornost Budding je posvetila memorandumu Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), kojeg je nazvala nacrtom dokumenta za rješavanje srpskog nacionalog pitanja koje se počelo pojavljivati sredinom 80-godina. Navode iz memoranduma da su Srbi žrtve decentralizacije SFRJ i isticanje njihova teškog položaja na Kosovu, Budding je nazvala "pretjeranim i jednostranim" gledištem. Taj dokument ona smatra osnovnom za politički uspon Slobodana Miloševića.

Milošević je u svom protuispitivanju, koje je u srijedu tek započelo, nastojao ukazati da Audrey Budding pravi razlike u svojim gledištima o srpskom nacionalizu u dizertaciji i posebnoj studiji za Tužiteljstvo. Ta su pitanja, međutim, teško prolazila pokraj sudaca koji su stalno tražili da Milošević ne generalizira već da točno navodi stranice i odlomke na koje se poziva i koje spori. Milošević je isticao da smatra kako razgovara s intelektualkom i znanstvenicom koja dobro pamti što je kada napisala i da nije mislio da će trebati gubiti vrijeme na pisanje fusnota. Protuispitivanje Milošević će nastaviti u četvrtak.

Inače, u naručenoj stručnoj studiji ove povjesničarke, kojoj je Tužiteljstvo zbog nedostatka vremena posvetilo malo pažnje, a čiji se dijelovi mogu pronaći na Internetu, navodi se da su srpski političari još od sredine 19. stoljeća tražili načina da stvore državu u koju bi uključili što više Srba. Dodaje se također da je ideja o stvaranju prve Jugoslavije više počivala na težnji širenja srpske države a ne stvaranja jugoslavenske.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije