SUH: Umirovljeničke udruge protiv ukidanja Dopunskog zdravstvenog osiguranja

PREDSJEDNIK Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Ivan Nahtigal izjavio je danas da su sve umirovljeničke udruge, zajedno s Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU), protiv ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja jer oslobađanje od plaćanja pariticipacije za osobe starije od 65 godina neće obuhvatiti čak 43 posto umirovljenika.

"Nisu umirovljenici samo osobe starije od 65 godina života, a dodamo li njima nezaposlene i stotine tisuća radnika s minimalnim primanjima takav zahvat značio bi snažni udar na najsiromašnije koji mi ne možemo prihvatiti", rekao je Nahtigal na konferenciji za novinare.

Novoosnovana koordinacija umirovljeničkih udruga inzistirat će stoga da se prilikom promjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, u skladu sa stranačkim dogovorom HDZ-a i HSU-a, osmisle mjere kojima se neće suziti prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang, upozorili su predstavnici SUH-a, posljednjih je dana stvorio velike tenzije među umirovljenicima najavom ukidanja dopunskog osiguranja jer su njime mnogi umirovljenici, a posebno bolesni, dobili besplatnu zdravstvenu uslugu.

Predsjednik SUH-a upozorio je da prvih 100 dana Vlade ističe 23. ožujka pa nije ostalo puno vremena za ispunjavanje prvog dijela sporazuma s HSU-om, koji se odnosi na uvrštavanje 100 kuna i 6 posto u mirovinsku osnovicu i promjenu formule usklađivanja mirovina, za što treba promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju.

Te se promjene, kaže Nahtigal, trebaju ostvariti do 23. ožujka, a ne poslije jer od države ne iziskuju veće financije izdatke. SUH procjenjuje da će to državu stajati 63 kune po umirovljeniku, te stoga traži da se ne probijaju dosadašnji cenzusi (npr. za minimalnu mirovinu, novčane pomoći i sl.) kako ne bi pala primanja pojedinih umirovljenika.

Koordinacija umirovljeničkih udruga ujedno traži od Vlade da se u formuli za izračun mirovina utvrdi usklađivanje s porastom a ne kretanjem mirovina, kako bi mirovine mogle ostati iste i u slučaju pada plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je nužno ako se želi osigurati porast mirovina tako da od 1. siječnja 2005. godine iznose 50 posto prosječne plaće, a u budućnosti dosegnu 70 posto prosječne plaće", rekao je Nahtigal.

Umirovljenici su izradili prijedlog dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju s odredbom po kojoj će sve osobe starije od 65 godina imati pravo na besplatno liječenje i lijekove, što također ulazi u stranački dogovor HDZ-a i HSU-a.

SUH upozorava da je oko 75 posto umirovljenika siromašno, a situaciju dodatno pogoršavaju uvjeti po kojima novi umirovljenici odlaze u mirovinu. Budući da se s 10 najpovoljnijih godina staža, koje su ulazile u mirovinsku osnovicu, došlo na 22 godine staža, nove su mirovine zbog nepovoljnijih uvjeta manje i za 30 posto ili 500 kuna.

Nahtigal je istaknuo kako su se umirovljeničke udruge dogovorile da kroz koordinaciju ubuduće zajednički dogovaraju svoje poteze prema Vladi.

To će se posebice odnositi na obveze koje je Vlada preuzela u idućoj polovici godine, kada treba dogovoriti način vraćanja duga i godišnje povećanje mirovina.

Nahtigal drži kako je preduvjet za povrat duga pojedinačni izračun duga za svakog umirovljenika, kako bi se utvrdilo pravo, a potom će se tražiti forma i način vraćanja.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara