54.158.194.80 US
 

Šuker o prijedlogu da se ublaže uvjeti za komisiju za javnu nabavu: Sve druge izmjene u tom Zakonu su ´smokvin list´ za stvarnu izmjenu

Piše: Hina
srijeda, 2.10.2013. 16:42
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Vlada.hr

SABORSKI klubovi podijelili su se danas u ocjeni treba li ublažiti uvjete za imenovanje u Državnu komisiju za kontrolu javne nabave, kako to predlaže Vlada izmjenama istoimenog Zakona.
"Sve druge izmjene u tom Zakonu su 'smokvin list' za stvarnu izmjenu, a to je uhljebljenje nekih stranačkih ljudi", poručuje Ivan Šuker (HDZ).

Ublažavanje uvjeta nije dobro, radno iskustvo je potrebno u takvo važnom području kakva je javna nabava, smatra i Krešimir Bubalo (HDSSB).

HNS-ov Ivica Mandić pak u blažim uvjetima ne vidi ništa sporno. Ne mogu, kaže, uvjeti za imenovanja člana Komisije biti stroži, nego za imenovanje pojedinih tijela u zakonodavnoj vlast.

Vlada predlaže da predsjednik Komisije mora imati završen pravni studij, položen pravosudni ispit te najmanje deset godina rada u struci, od čega najmanje tri u području javne nabave. Do sada se tražilo deset godina radnog iskustva od položenog pravosudnog ispita.

Osam godina rada u struci

Za članove Komisije umjesto deset traži se osam godina rada u struci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Državna komisija ima devet članova od kojih je jedan predsjednik, a dva njegovi zamjenici. Imenuje ih Sabor na Vladin prijedlog na mandat od pet godina. Komisija je samostalno i neovisno državno tijelo nadležno za rješavanje o žalbama u vezi s postupcima javne nabave, davanja koncesija i odabira privatnog partnera u projektima javno-privatnog partnerstva.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Liverić opovrgava priče o navodnoj nabavi pašteta za robne zalihe kojima je istekao rok trajanja. "Natječaj je još u tijeku", rekao je Liverić, osvrćući se na tvrdnju Đurđice Sumrak (HDZ) da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naručio 40 tona paštete po cijeni od 7,7 kuna, a da je pašteta uzeta jer joj je istekao rok trajanja.

Sabor je raspravio i zakonski prijedlog koji bi omogućio da za intervencije u Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva vanjskih poslova više ne treba suglasnost Vlade.

Oporba se tome protivi, pa Davor Božinović (HDZ) pita zašto se Vladu isključuje iz nečega što je njezina ustavna nadležnost - da vodi vanjsku politiku.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović tumači kako je prijedlog da resorni ministar donosi pravilnik uz suglasnost Ministarstva uprave.

Oporba zamjera i što predložene izmjene nisu razmotrene na saborskom Odboru za vanjsku politiku.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije