Šuker uoči sjednice Vlade: Rashodi proračuna za ovu godinu 85 milijardi kuna

RASHODI državnog proračuna za ovu godinu planirani su u iznosu od 85,08 milijardi kuna, što je 5,7 posto više nego prošle godine, a tekući prihodi planirani su u iznosu od 79,4 milijarde kuna, izjavio je ministar financija Ivan Šuker pred večerašnju sjednicu Vlade koja treba utvrditi prijedlog ovogodišnjeg proračuna.

Proračun s kojim se izlazi pred Vladu temelji se na očekivanom rastu BDP-a od 3,2 posto, prosječnoj inflaciji od 2,5 posto, te već ranije najavljenom deficitu konsolidirane središnje države od 4,5 posto BDP-a.

Proračun za ovu godinu je razvojan i socijalan koliko je maksimalno bilo moguće - zadovoljava sve komponente socijalnih davanja i nastavak investicijskih projekata u cestogradnji, stanogradnji i prometnoj infrastrukturi, kazao je Šuker.

Najvećim problemom u izradi ovogodišnjeg proračuna označio je niz prenesenih obveza iz prošle godine, a ukupni je iznos tih obveza više od 6,5 milijardi kuna.

Ove godine, dodao je, na naplatu stiže 16,8 milijardi kuna glavnice (11,3 milijardi domaćeg i 5,5 milijardi inozemnog duga), te 4,5 milijardi kamata.

Šuker je kazao da je prihodna strana proračuna određena i očekivanjima da ekonomska aktivnost u ovoj godini bude nešto sporija nego prethodne - u ovoj se godini očekuje rast od 3,2 posto BDP-a, te inflacija od 2,5 posto.

Ministarstvo financija tako pred Vladu izlazi s prijedlogom proračuna u kojem su prihodi i potpore planirani u iznosu 80,8 milijardi kuna, od čega su tekući prihodi (porezni i neporezni) planirani u iznosu 79,4 milijarde kuna, što je 6,4 posto više nego prošle godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj rast namjerava se ostvariti i boljom naplatom poreza, prihoda od dividendi i koncesija, kazao je Šuker.

Prihodi od privatizacije planirani su pak u iznosu 1,35 milijardi kuna, što Šuker drži realnom procjenom.

Kao cilj proračuna za ovu godinu ministar je odredio zadržavanje makroekonomske stabilnosti, te fiskalnu konsolidaciju kroz smanjenje proračunskog deficita opće države.

Prvi kvanitativni cilj proračuna je pak deficit konsolidirane središnje države od 4,5 posto, odnosno 9 milijardi kuna što je, kaže, odredilo i rashodnu stranu.

Pri tome bi deficit samog državog proračuna bio 2,7 posto BDP-a, ili 5,4 milijarde kuna, dok HAC, HC, Državna agencija za sanaciju banaka i HFP (koji se konsolidiraju u proračunu opće države) kreiraju deficit od 1,8 posto BDP-a, ili 3,5 milijardi kuna.

Šuker je precizno naveo i koje su prenesene obveze - ukupno 6,5 milijardi kuna - opteretile izradu ovogodišnji proračun: obveze HAC-a u iznosu milijardu kuna, 1,6 milijardu kuna obveza HBOR-a za obnovu od čega na naplatu u 2004. stiže oko 330 milijuna, milijardu kuna više obveza zbog kolektivnog ugovora, 530 milijuna kuna koji stižu na naplatu u sustavu zdravstva (od ukupno 1,6 milijardi preuzetih dugova), 400 milijardi kuna sudskih tužbi i obveza, neplaćenih 800 milijuna kuna subvencija poljoprivredi, 1,7 milijardi kuna u drugoj polovici 2003. ugovorenih radova POS-a, prekoračenje isplata plaća za ukupno 400 milijuna kuna, itd.

O rashodnoj strani proračuna ministar nije želio više govoriti, ostavljajući to za samu sjednicu Vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara