Sutra otvorenje Queer festivala u Zagrebu

MEĐUNARODNI kulturni festival "Queer Zagreb FM (film and music)" koji propituje heteronormativnost i tradicionalne odnose strogih rodnih podjela i koji se ove godine održava po drugi put, otvara se sutra, a trajat će do 30. travnja na više gradskih lokacija.

To je na današnjoj konferenciji za novinstvo najavio voditelj programskih događanja Zvonimir Dobrović, napomenuvši kako je ovogodišnji Festival, uz sudjelovanje umjetnika iz petnaest zemalja, temeljen na glazbi i filmu.

Po riječima organizatora, cilj je tog Festivala kroz umjetnost, teoriju i aktivizam predstaviti odstupanje od skupa tradicionalnih pravila utemeljenim na zadatostima rodnih i društvenih uloga.

Filmski dio programa predstavit će pedesetak igranih, dokumentarnih i animiranih filmova od kojih neki stižu s Berlinskog festivala, te Indijskog gay i lezbijskog festivala, a tematiziraju istospolne ljubavi u vojsci, skinhead kulturu, transrodnost, seksualne želje i slično.

Tako će Festival sutra u kino "Europi" i otvoriti izraelski film "Yossi and Jagger".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni glumac filma Ohad Knoller istaknuo je kako je riječ o filmu temeljenom na istinitoj priči koji portretira dvojicu izraelskih oficira između kojih se, na kriznom položaju izraelsko - libanonske granice, rađa ljubav.

Dobrović je najavio raznolikost glazbenog dijela programa - od klasike, kabarea, popa do "undergrounda electro zeitgeisti clubbing" tonova i hip - hopa.

Posebno je istaknuo koncert London Gay Symphony Orchestra i njihove posebne gošće Radojke Šverko u utorak, 27. travnja u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Dobrović je na kraju podsjetio i kako je prošlogodišnji "Queer Zagreb" imao naglasak na teatru.

Ovogodišnji Festival, uz ostale, potpomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu grada Zagreba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara