Sutra počinje prikupljanje potpisa za referendum u Istri

PRIKUPLJANJE potpisa za referendum o istarskom zemljištu kojim se zahtijeva revizija prodaje zemljišta počinje sutra u 8 sati u cijeloj Županiji, a trajat će do 5. kolovoza, odlučili su članovi utemeljena Odbora za referendum na današnjoj sjednici u Puli.

U Organizacijskom odboru su vijećnici IDF-a, nezavisnih lista i dijelom SDP-a s područja Rovinja, Fažane, Pule i Medulina, tj. jedinica lokalne samouprave područja kojih obuhvaća projekt "Brijuni-Rivijera". Kako je rečeno na na sjednici, bez obzira na broj prikupljenih potpisa, a za raspisivanje referenduma dostaje ih pet tisuća, akcija će potrajati do 5. kolovoza, a referendumsko pitanje glasi - "slažete li se s poništenjem odluka o naknadnoj prenamjeni zemljišta uz obalu koje je donijela Skupština Istarske županije nakon što je zemljište prodano te odluke Skupštine Istarske županije o prihvaćanju Društvenog ugovora o osnivanju društva "Brijuni-Rivijera", koja je donesena a da županijska tijela nisu pribavila obvezno mišljenje općinskih i gradskih vijeća".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga referendumskog pitanja na današnjoj je sjednici ponovljeno kako je riječ o brijunskom obalnom zemljištu, odnosno o području Dragonere i Barbarige gdje je prodano milijun četvornih metara zemljišta po cijeni od pet eura za metar. Zemlja je prodana privatnoj tvrtki predsjednika Županijske skupštine Steve Žufića. Skupština je nakon prodaje promijenila prostorni plan i urbanizirala to zemljište. Time je, dodaje se, znatno zaradila Žufićeva tvrtka jer četvorni metar toga zemljišta sada vrijedi 100 eura. U tom slučaju župan, iako je po Statutu i zakonu bio obvezan, nije zadržao od izvršenja navedene akte Županijske skupštine.

Upravo zbog takvih postupaka Odbor traži raspisivanje referenduma. Kako bi građani bili što bolje upućeni u taj slučaj, tiskano je deset tisuća informativnih letaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara