SVEČANA AKADEMIJA U ČAST SV. DUJMA

U splitskom Hrvatskom narodnom kzalištu večeras je održana svečanost u povodu sutrašnje jubilarne proslave 1700. obljetnice zaštitnika grada Splita i Splitskomakarske nadbiskupije sv. Dujma kojoj su, uz brojne uglednike iz zemlje i svijeta, nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Predsjednik Mesić je, obraćajući se na kraju svečanosti uzvanicima, kazao kako je "privilegij biti danas u Splitu", te se posebno zahvalio na povelji koju mu je danas dodijelio Grad. Ta mu povelja, rekao je, govori da ga je Split prepoznao kao predsjednika države, odnosno, kako je rekao "da prepoznajem interese mog naroda".

"Moje odluke nisu među narodom uvijek popularne, ali su uvijek u nacionalnom i državnom interesu", kazao je predsjednik Mesić,

Premijer Sanader, čestitajući veliki splitski blagdan sv. Dujma, kazao je kako je Hrvatskoj neophodan ravnomjerni razvoj svih krajeva države i da je to prioritet Vlade.

Kad dogodine završimo autocestu Zagreb - Split, nećemo stati, idemo dalje do Dubrovnika i tek kad od Dubrovnika do Zagreba preko Splita dođemo tim autoputom, ostvarit će se do kraja san o povezanosti sjevera i juga Hrvatske, kazao je uz ino Sanader.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić istaknuo je kako je ovo splitsko slavlje jedinstveno jer je spoj društvenog i crkvenog. Jubilej sv. Dujma je veliki jubilej, ne samo Splita, nego i kršćanstva u Hrvatskoj.

Msgr. Barišić, koji je u dužem izlaganju govorio o povijesti Splita i sv. Dujmu, kazao je kako je potrebno promicati vrijednosti u društvu koje narodu vraćaju optimizam, a prave vrijednosti su, istaknuo je, u temeljima koje je postavio sv. Dujam.

Gradonačelnik Miroslav Buličić, koji je s msgr. Barišićem domaćin Dujmovih svečanosti u Splitu, kazao kako je taj grad, star 17 stoljeća, poseban duhom i najznačajnija metropola istočne obale Jadrana. "Dioklecijan, koji je ubio Dujma sada je, zajedno sa svojom žrtvom neraskidivi dio ovog grada", kazao je Buličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je govorio o gospodarskom stanju grada i novim projektima, ustvrdivši da se posljednjih godina, nakon krize 80-ih i za vrijeme Domovinskog rata, gospodarstvo počelo buditi i značajno oporavljati.

Gradonačelnik Buličić je darovao predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu po sliku sv. Dujma izrađenu na drvetu.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade grada Splita koju je za životno djelo za osobita dostignuća na području arhitekture dobio Dinko Kovačić, a osobnu nagradu za 2003. godinu Ante Duplančić za knjigu "Splićani na didovini".

Svečanosti u HNK, uz osobnog izaslanika Svetog Oca na proslavi sv. Dujma u Splitu, kardinala Jan Pietre Schotte, nazočili su i kardinal Josip Bozanić, kardinal Vinko Puljić, svi hrvatski biskupi, akademici, veleposlanici Finske, BiH i Makedonije, gradonačelnici gradova prijatelja Splita - Berlina, Dubrovnika i Zagreba i brojni drugi gosti.

Prije svečane akademije u splitskoj prvostolnici otvorena je kovčeg s moćima sv. Dujma koje će se sutra nositi u procesiji gradom. Otvaranju i misi, koju je predvodio msgr. Marin Barišić, prisustvovao je premijer Ivo Sanader.

Nadbiskupu Barišiću je gradonačelnik Miroslav Buličić uručio novi biskupski štap (pastoral), dar Grada. Biskupski štap od srebra je rad akademskog kipara Kažimir Hraste. Visok je dva metra, težak tri kilograma, a na njemu su pločice s grbovima Splita i nadbiskupa Barišića.

Svečanost proslave u HNK počela je jednoipolsatnim koncertom klasične i duhovne glazbe zbora, orkestra i solista Opere HNK Split. Dirigent ovog programa bio je maestro Hari Zlodre.

(Hina) xem yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara