SVJETSKA BANKA I MMF UPOZORAVAJU NA PROBLEME RAZVOJA U SVIJETU

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorili su u nedjelju završavajući proljetno zasjedanje kako postoji opasnost da svijet neće postići Milenijske razvojne ciljeve usmjerene na olakšavanje problema siromašnih zemalja.

"Veoma smo zabrinuti da temeljem sadašnjih trendova većinu Milenijskih razvojnih ciljeva neće postići većina zemalja u razvoju, posebice u subsaharskoj Africi", upozorava u priopćenju objavljenom nakon sastanka Razvojni odbor koji određuje politiku Svjetske banke i MMF-a.

Na zasjedanju Ujedinjenih naroda 2000. 189 zemalja usvojilo je Milenijske razvojne ciljeve među kojima je najvažniji smanjivanje za polovicu postotka siromašnih u svijetu, a ciljevi uključuju i borbu protiv AIDS-a, smanjivanje smrtnosti djece i uključivanje sve djece u obrazovni sustav.

"Sve strane, zemlje u razvoju i razvijene zemlje i međunarodne institucije moraju hitno pojačati usklađeno djelovanje kako bi ubrzale napredak prema ovim ciljevima", poručio je Razvojni odbor završavajući proljetno zasjedanje 184 članice Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu.

Svjetska banka je u petak izvijestila kako je od 1981. do 2001. prepolovljen broj krajnje siromašnih ljudi u svijetu, ali i da su rezultati krajnje neujednačeni u pojedinim dijelovima svijeta uz izostajanje napretka u Africi i Latinskoj Americi.

Zahvaljujući uglavnom dramatičnom razvitku Kine i Indije svijet bi mogao do 2015. postići milenijski cilj smanjivanja za pola udjela od 28 posto krajnje siromašnih zabilježenog 1990. Krajnje siromašni su oni koji žive s manje od 1 dolara dnevno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasuprot uspjesima u Aziji, u podsaharskoj Africi broj krajnje siromašnih je u posljednjih 20 godina porastao s 42 posto na 47 posto, a u zemljama Latinske Amerike postotak je u 2001. ostao na 10 posto kakav je bio i 1981. godine.

Zaključno upozorenje Razvojnog odbora o opasnosti od neostvarivanja svjetskih razvojnih ciljeva došlo je nakon optimističnog tona kojim je na proljetnom zasjedanju svjetskih financijskih institucija pozdravljen gospodarski oporavak u svijetu.

Ministri financija najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) rekli su u subotu kako oporavak globalnog gospodarstva nastavlja jačati i da su izgledi za rast povoljni unatoč rizicima poput povećanja cijena nafte.

Sa svoje strane, MMF i Svjetska banka su na zasjedanju tijekom vikenda predvidjeli da će svjetsko gospodarstvo s 3,9 posto u 2003. ubrzati rast na 4,6 posto u 2004. i na 4,4 posto u 2005. godini.

(Hina) xsl yzt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara