SVJETSKA BANKA USKRATILA BiH POMOĆ OD 12 MILIJUNA DOLARA

Svjetska banka (WB) odlučila je povući ponudu za kredit u iznosu od 12 milijuna dolara namijenjenih financiranju reformi u području obrazovanja, potvrdio je u utorak u Sarajevu voditelj ureda WB Dirk Reinermann.

On je novinarima kazao kako je ova odluka izravan rezultat činjenice da je Parlament BiH praktično odbio podržati novi zakon o visokom obrazovanju.

"Iznad svega nam je žao što će učenicima i studentima u srednjim školama i institucijama visokog obrazovanja biti uskraćene nužne reforme i financijska potpora", kazao je Reinrermann.

Zakon o visokom obrazovanju BiH, kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH, podržan je u Zastupničkom domu državnog parlamenta, no Dom naroda ga je odbacio na temelju zahtjeva hrvatskih zastupnika koji su se pozvali na potrebu zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Hrvatski zastupnici, prije svega oni iz reda Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), usprotivili su se zakonu koji je, među ostalim, predviđao prenošenje ovlasti u području visokog obrazovanja sa županijske na federalnu razinu.

Stajalište je hrvatskih zastupnika kako ne postoje mehanizmi zaštite hrvatske kulture i jezika na federalnoj razini - zbog bošnjačke brojčane prevlasti - pa tako ni način da se ustavom zajamčena prava provedu u praksi.

HDZ BiH se zalagao da se visoko obrazovanje uredi i financira na državnoj razini, no takav su prijedlog ranije odlučno odbile vlasti Republike Srpske koje žele po svaku cijenu sačuvati entitetsku autonomiju u ovom području.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska banka je stoga podjednako odgovornim za ometanje reformi u području obrazovanja označila hrvatsku i srpsku stranu.

Odluka o povlačenju planirane pomoći za BiH je tim teža što ta sredstva neće biti ponovo na raspolaganju kada i ako se zakon ipak usvoji, a već od 1. srpnja ove godine ta zemlja izgubit će status postkonfliktne pa time i pravo na pomoć pod povoljnim uvjetima, koji u praksi često znače beskamatne zajmove s višedesetljetnim razdobljima otplate.

Glasnogovornica misije OESS-a u BiH Zinaida Delić kazala je u utorak kako je odbijanje obrazovnih reformi zapravo žalosni rezultat "kampanje zavaravanja" što su je u proteklom razdoblju vodili lokalni političari.

Misija OESS-a podsjeća kako je visoko obrazovanje u BiH i do sada financirano krajnje neuredno jer županije to nisu bile u stanju samostalno činiti.

Izravni rezultat neusvajanja zakona o visokom obrazovanju u BiH, upozorila je Delić, bit će odgoda provedbe Bolonjske deklaracije u toj zemlji, što automatski znači kako će diplome s njenih sveučilišta i dalje biti nepriznate u Europi i morat će proći komplicirani postupak nostrifikacije.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara