Svjetske agencije izvijestile o uklanjanju spomenika Budaku i Francetiću

NAJVEĆE svjetske agencije izvijestile su u petak o odluci hrvatske Vlade da se uklone spomenici Mili Budaku i Juri Francetiću u Hrvatskoj.

Objavljujući informaciju da su u petak ujutro uklonjeni spomenici Mili Budaku i Juri Francetiću, Reuters navodi da Hrvatska prije početka pregovora o članstvu s Europskom unijom iduće godine želi ostati besprijekorna u pogledu poštivanja ljudskih prava i demokracije.

Reuters navodi da je hrvatska Vlada također naložila Ministarstvu pravosuđa da pripremi nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim će se zabraniti promicanje i veličanje svih totalitarnih ideologija, uključujući komunizam i fašizam.

Agencija France presse navodi da je hrvatska Vlada "naložila uklanjanje spomen ploče bivšem pronacističkom ministru Mili Budaku, ocjenjujući da je njenim postavljanjem prekršen Ustav RH i nanesena šteta ugledu i interesima zemlje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljanje spomen ploče Mili Budaku, kojeg antifašisti, prema France presseu, uspoređuju s Josephom Goebbelsom, Hitlerovim ministrom informiranja i propagande, već ranije oštro osudili hrvatski predsjednik i premijer, navodi agencija francuska agencija u svom izvješću.

Spomen ploča Mili Budaku, objašnjava France presse, postavljena je na inicijativu skupine hrvatskih iseljenika koji žive u Australiji i Kanadi i tvrde da su na taj način željeli odati počast Budaku kao piscu a ne ministru.

Agencija navodi također da je stotinjak hrvatskih intelektualaca desničara, odbacujući optužbe na račun Mile Budaka, u utorak uputilo apel za obnovu njegova suđenja i rehabilitaciju.

O uklanjanju spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću izvijestila je i njemačka novinska agencija dpa, a Reutersovu vijest prenijela je i američka televizijska mreža ABC. Informaciju da su oba spomenika uklonjena na svojoj je internet stranici objavio i izraelski list Haaretz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara