Svjetske agencije o smanjenju Blaškićeve kazne

Svjetske agencije o smanjenju Blaškićeve kazne

SVE VELIKE svjetske agencije prenijele su u četvrtak vijest o tome da je Haški sud smanjio zatvorsku kaznu generalu Tihomiru Blaškiću s 45 na devet godina zatvora.

Agencije prenose da je Žalbeno vijeće Haškog suda drastično umanjilo kaznu Blaškiću (43), osuđenom 2000. godine na 45 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i kršenja Ženevskih konvencija.

Francuska novinska agencija France presse (AFP) ocijenjuje da je tom presudom okončan "jedan od najdužih i najsloženijih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu".

AFP navodi da su Blaškićevi odvjetnici u žalbenom postupku podnijeli dokumente iz arhiva hrvatskih tajnih službi, koji su otkriveni nakon prvostupanjske presude i smrti predsjednika Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po AFP-u, ti dokumenti dokazuju nevinost Blaškića, a "Tuđmanov režim skrivao ih je kako bi se zataškala veza službenog Zagreba i zločina počinjenih u Srednjoj Bosni".

Njemačka novinska agencija DPA prenosi kako je Žalbeno vijeće istaknulo da za većinu točaka optužnice nisu dani dovoljni dokazi.

Američka novinska agencija Associated presse (AP) prenosi da je Žalbeno vijeće izričući novu presudu, o obzir uzelo Blaškićevo uzorno ponašanje, ranije nekažnjavanje, loše zdravstveno stanje, dobrovoljnu predaju i maloljetnu djecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara