54.81.117.119 US
 

SVJETSKI DAN MOČVARNIH STANIŠTA, 2. VELJAČE

Piše:
nedjelja, 1.2.2004. 09:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Svjetski dan močvarnih staništa, 2. veljače, ove se godine obilježava pod nazivom "Od planina do mora močvarna staništa rade za nas". L

Na taj dan godine 1971. u iranskome gradu Ramsaru donesena je Konvencija o zaštiti vlažnih staništa. Ta su staništa zbog svoje raznolikosti među najvećim biološkim i krajobraznim vrijednostima. Oko 40 posto biljnih i životinjskih vrsta vezano je za vlažna staništa, a istodobno su najugroženije zbog melioracije, onečišćenoh vodotoka i prekomjernog iskorištavanja vode. Procjenjuje se da je do 1985. u Europi i Sjevernoj Americi uništeno 65 posto prirodnih vlažnih staništa. Danas obuhvaćaju oko šest posto površine Zemlje, ali su uništena golema močvarna prostranstva.

Hrvatska taj dan obilježava osmi put, a to je obveza koju je preuzela potpisivanjem Ramsarske konvencije.

Četiri su lokaliteta u Hrvatskoj uključena na Ramsarski popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja: dva parka prirode - Lonjsko polje i Kopački rit, te donji tok rijeke Neretve i Ornitološki rezervat Crna mlaka kod Jastrebarskog.

Još prije dvadesetak godina ta su područja smatrana beskorisnima i leglom bolesti, a danas se zna da su najbogatiji i najugroženiji ekološki sustavi koje Hrvatska nastoji zaštiti pod svaku cijenu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Da bi uspjela u tome, Hrvatska popisuje biljni i životinjski svijet i crta karte močvarnih staništa, a novi Zakon o zaštiti prirode izrijekom štiti i vlažna staništa.

Nije poznato koliko je u Hrvatskoj uništeno močvara. Objavljen je podatak da je od 12,5 tisuća hektara močvara u donjem toku Neretve ostalo samo dvije ili tri tisuće hektara oko ušća Neretve, jezera Kuti i Desni, te oko mjesta Pruda. U delti Neretve zabilježeno je čak 310 vrsta ptica, od kojih 115 gnjezdarica.

Nagli nestanak ekoloških sustava, osobito šuma i močvara, po ocjenama nekih stručnjaka, najveća je šteta učinjena Zemlji.

Ravnatelj Državnoga zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković rekao je kako je Hrvatska, uz četiri lokaliteta uvršena u Ramsarski popis, vrlo bogata različitim tipovima vlažnih staništa koje je važno očuvati. "Da bismo uspjeli u toj nakani, Zavod nastoji da se i ti lokaliteti uvrste na Ramsarski popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja", rekao je Marković.

(Hina) bma vkn

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije