TALIJANSKI FILM ZVIJEZDA FESTIVALA U ANNECYJU

Filmom "Sreća ne stoji ništa" Mimma Caloprestija s Vincentom Perezom, Valerijom Bruni Tedeschi i Francescom Neri, koji se prikazuje pretpremijerno, otvara se u srijedu navečer 21. filmski festival talijanskog filma u Annecyju, na istoku Francuske. L

Mimmo Calopresti je član žirija koji će nagraditi jedan od devet filmova koji se natječu u službenom programu.

Popis nagrađenih filmova objavit će se 4. listopada, nakon čega će se prikazati "Gente di Roma" Ettorea Scole, koji će nazočiti projekciji.

Nekoliko filmova koje su otkupili francuski distributeri prikazat će se pretpremijerno, prije nego dođu u francuske kinodvorane, među kojima su "Il cuore altrove" Pupija Avatija , "Sjeti me se" Gabrielea Muccina i dva zapažena filma sa zadnje venecijanske Mostre - "The dreamers" Bernarda Bertoluccija i "Buongiorno, notte" Marca Bellocchija o ubojstvu vođe demokršćana Alda Mora.

Nagradu Sergio Leone dobit će Pasquale Scimeca prigodom predstavljanja njegova najnovija filma "Gli indesirabili" (2003.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bernardo i Giuseppe Bertolucci dobili su neograničene ovlasti za sastavljanje dijela programa pod nazivom povijest talijanskog filma, u kojemu će se prikazati filmovi Antonionija, Fellinija, Pasolinija, Viscontija, braće Taviani i drugih.

Na koncu, festival nudi pregled dvadesetak nepoznatih, dugometražnih i kratkometražnih filmova.

Veze između francuskog i talijanskog filma uvijek su bile uske, pa je tako od 1947. do 1990. bilo dvije tisuće koprodukcija, dok se zadnjih godina talijanski filmovi teže probijaju.

Zadnjeg dana festivala održat će se okrugli stol na temu distribucije talijanskih filmova u Francuskoj, kao i francuskih filmova u Italiji.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara