TAMBURAŠKI FESTIVAL MLADIH AMERIČKIH HRVATA 2004. U ZAGREBU

Tamburaški festival Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice u Americi (OKF HBZ) održat će se 5. i 6. srpnja sljedeće godine u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, zaključeno je 18. listopada na redovitoj godišnjoj skupštini te Omladinske kulturne federacije u Aliquippi pokraj Pittsburgha.

Kako je danas priopćeno iz Hrvatske matice iseljenika, u tijeku srpnja 2004. bit će priređene i dvotjedne turneje gostujućih ansambala iz Amerike po Hrvatskoj i BiH, kako bi američka mladež hrvatskog podrijetla što bolje upoznala kulturno-povijesne znamenitosti zemlje svojih djedova i očeva.

Omladinska kulturna federacija HBZ-a SAD-a i Kanade utemeljena je na poticaj tadašnjeg tajnika, a današnjeg predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha i Milana Vraneša 1966., a prvi tamburaški festival OKF-a HBZ-a održan je u srpnju 1967. u Des Plainesu. OKF HBZ-a Amerike u to je doba okupljao 19 tamburaških zborova, od kojih je na prvom festivalu nastupilo čak 11.

Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice i danas okuplja čak 44 tamburaška sastava mladih svirača, pjevača i plesača u kojima hrvatsku glazbenu baštinu upoznaje i širi tisuće mladih hrvatskog podrijetla i ostalih ljubitelja hrvatske narodne umjetnosti u SAD-u i Kanadi. Oni uglavnom ne govore hrvatski, već engleski, ali pjevaju na jeziku svojih predaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival Omladinske kulturne federacije SAD-a i Kanade održao se čak četiri puta u Zagrebu - 1976., 1981., 1986. i 1997.

Priličan broj američkih tamburaša regrutirao se iz hrvatskih područja gdje je orkestrirana tambura najkasnije dospjela - Gorski kotar, Primorje i Dalmacija s otocima, a razlog je najveće iseljavanje s tih prostora.

Današnji tamburaški zborovi u Americi izvode pjesme i plesove iz svih krajeva Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara