Tamna strana hrvatskih medija ugrožava kvalitetu demokracije

HRVATSKE sindikalne središnjice uputile su danas medijima izjavu za javnost u kojoj upozoravaju da "tamna strana hrvatskih medija ugrožava kvalitetu demokratskog života".

Sindikatima se ispravci i demantiji gotovo nikada ne objavljuju, a dio medija u traganju za aferama i sukobima često piše tendenciozno i negativistički, zanemarujući kriterije istinitog informiranja, tvrde središnjice.

"Nedavno je dnevni list visoke tiraže odbio svim sindikatima u zemlji objaviti zajednički odgovor na neutemeljene napade što bi u zemlji razvijene demokratske kulture uzbunilo i samu novinarsku profesiju".

Složenoj sindikalnoj problematici nedostaju istraživački pristup medija, specijalizirani novinari i kompetentnije pisanje, ocjenjuju sindikalci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počesto se mnoge javne osobe ocrnjuju bez razloga, ali još više zabrinjava pisanje neistina o običnim ljudima, što često dovodi u pitanje njihov, ne samo moralni, već i fizički integritet, upozoravaju sindikalci i pritom tvrde kako pamte primjere fizičkih napadnutih osoba zbog neistinitih novinskih napisa.

Svjesni važnosti medijske kontrole vlasti, zalažući se za punu zaštitu novinara u toj ulozi, ipak valja reći da ono što je pozitivno u radu slobodnih medija njihova je dužnost i ne može biti opravdanje za ugrožavanje dostojanstva bilo kojeg čovjeka, bio on predsjednik Republike ili obični građanin.

Sloboda medija u Hrvatskoj nalik je slobodi bez odgovornosti, a takva sloboda uvijek je nesloboda drugoga. Ideal demokracije nije ostvarenje moći i slobode za velike sustave, korporacije i medijske kuće, već za pojedince, zaštićene od raznih silnika, ne samo onih izvan zakona, već i onih koji djeluju po zakonu, a imaju isti cilj - novac i zaradu na račun sigurnosti ljudi, radnih prava, prava na istinitu informaciju, ukratko ljudskih prava.

Kao sindikati posebno upozoravamo da o slobodama u hrvatskim medijima govore i slučajevi stotina novinara koji u njima rade na crno, kao egzistencijalni i mentalni ovisnici svojih poslodavaca, kaže se u izjavi koju su potpisali predsjednici svih šest središnjica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara