54.144.14.134 US
 

TIH: Građani podržavaju donošenje Zakona o sukobu interesa

Piše:
utorak, 22.7.2003. 14:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Transparency Inernational Hrvatska (TIH) očekuje da će u rujnu biti donesen zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti koji je Vlada poslala u saborsku proceduru, a ne temelju provedene ankete zaključuju da njegovo donošenje podupire velika većina građana.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović pozdravio je donošenje zakona o sukobu interesa, kako je rekao, makar i na kraju mandata ovog saborskog saziva. Petrović je zadovoljan jer zakon uvodi jasna pravila ponašanja državnih dužnosnika i kazne za njihovo nepoštivanje.

U anketi TIH-a, provedenoj u svibnju, velika većina od tisuću ispitanih građana podražava obvezu državnog dužnosnika da prijavi imovinu (91,8 posto), obvezu da je prijavi na počeku i na kraju mandata (90 posto), kao i obveznu prijavu imovine najbližih članova obitelji (88,7). Većina ih se slaže da osim dužnosničke plaće ne smiju imati druge izvore prihoda (71,4 posto), da se ne smiju baviti savjetničkim poslovima (79,7 posto) niti raditi u znanosti (56,8 posto) te da ne smiju dobivati poklone vrednije od 500 kuna (91 posto).

Protiv članstva državnih dužnosnika u upravnim odborima je 87,2 posto građana.

Prema prijedlogu zakon dužnosnici bi mogli biti članovi u upravama državnih poduzeća ili onih u kojim država ima vlasničke udjele, ali bez naknade.

U vezi s pitanjem što državni dužnosnici moraju učiniti sa svojim poduzećima građani su se podijelili, 25 posto ih smatra da vlasnici poduzeća ne bi ni smjeli biti dužnosnici, 21,3 posto smatra da moraju zamrznuti poslovanje, 20,5 posto da moraju prenijeti prava na specijalizirana poduzeće, a 15,7 posto zadovoljilo bi prenošenje upravljačkih prava na blisku osobu.

Prema predloženom zakonu upravljačka prava morala bi se prenijeti na treće osobe.

Za doživotnu zabranu obnašanja državnih dužnosti kao kaznu za nepoštivanje zakona o sukobu interesa, odnosno korupciju, je 54,6 posto građana, a njih 18,4 posto za privremenu zabranu kao što je predlagao HSP.

Zakonom su predviđene novčane kazne i javno objavljivanje imena onih koji su se ogriješili o antikoruptivna pravila ponašanja, o čemu će odlučivati posebno saborsko povjerenstvo.

Podsjetivši da su Kaznenim zakonom predviđene kazne za koruptivna kaznena djela, Petrović je rekao da korumpirane političare građani moraju kazniti na izborima.

Članica Upravnog odbora TIH-a i jedna od njegovih osnivačica Selma Rojnica vjeruje da će, unatoč tome što 44 posto građana sumnja u provedbu zakona i njegov utjecaj na smanjenje korupcije, njegovo donošenje i najava zakona o dostupnosti informacija i financiranju političkih stranaka biti značajni za suzbijanje korupcije.

Pritom će javnost, novinari i civilne udruge i dalje imati nezamjenjivu ulogu, zaključila je Selma Rojnica.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije