54.162.163.181 US
 

TIH: Stranke moraju objaviti koliko će novca potrošiti za izbornu promidžbu

Piše:
utorak, 14.10.2003. 13:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Transparency International Hrvatske (TIH) upozorio je danas političke stranke na zakonsku obvezu da prije početka izborne promidžbe moraju objaviti podatke o sredstvima koje će potrošiti za izbore.

Uoči skorih parlamentarnih izbora TIH je objavio brošuru "Novac u politici" za koju su autori Josip Kregar i Đorđe Gardašević na današnjem predstavljanju rekli da nije opsežna, ali je važna zbog sadržaja i vremena kada se pojavljuje.

Kregar je istaknuo da novac može presudno utjecati na rezultate izbora i da stoga troškovi izborne promidžbe moraju biti javni. Time se stvaraju pretpostavke da politika ne bude problematična, već otvorena javna djelatnost te da ideje i programi, a ne novac, budu odlučujući za rezultate izbora, kazao je.

Za svaku novčanu donaciju, stoga, mora postojati potvrda, sve moraju biti upisane u evidenciju, najviši iznos donacije pojedinog građana ne bi smio biti veći od tisuću kuna, odnosno pet tisuća kuna pravnih osoba, a svaka veća donacija morala bi biti javno obznanjena, smatra Kregar.

Institucijama i poduzećima u pretežito državnom vlasništvu moralo bi se zabraniti da daju novac ili bilo kakve besplatne usluge za promidžbu.

Kregar smatra da bi to trebali biti demokratski standardi za poštene izbore kojih bi se stranke, radi svoje vjerodostojnosti, morale pridržavati, iako nisu ozakonjeni.

Najmanje što moraju učiniti je da poštuju jedinu postojeću zakonsku odredbu o financiranju izbora i objave troškove promidžbe, rekao je Kregar.

Đorđe Gardašević smatra da je precizno pravno reguliranje financiranja političkih stranka nužan ali ne i dovoljan uvjet demokratskog i odgovornog ponašanja političkih stranaka. Uz postojanje atmosfere odgovornosti u društvu, nužna je aktivna uloga medija i sposobne institucije nadzora, smatra Gardašević.

U brošuri "Novac u politici" podsjeća se, između ostalog, na neuspjele pokušaje da se u dva protekla saborska mandata, na poticaje nevladinih udruga, donesu precizniji propisi za financiranju stranaka, osobito izborne promidžbe.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović nada se da će zahvaljujući Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o dostupnosti informacija, donesenim u sadašnjem sazivu Sabora, i Zakon o strankama i njihovom financiranju, na počeku idućeg saziva, biti stvorene pretpostavke da se Hrvatska odmakne iz društva srednje korumpiranih zemlja.

Brošura je prije svega namijenjena građanima, može se dobiti u sjedištu TIH-a, na njihovoj web stranici, a bit će podijeljena na svim fakultetima. Dobit će je i sve političke stranke koje, iako pozvane na predstavljanje, nisu došle, osim predstavnika Libre.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije