54.162.121.80 US
 

Tikveš: Ohrabruju prvi rezultati liječenja baranjskog jelena

Piše:
subota, 6.3.2004. 08:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PRVI rezultati liječenja jelenske divljači u Baranji, koja je, po analizama Hrvatskoga veterinarskog instituta većeg broja uzoraka, prošle godine u ovo vrijeme čak 90 posto bila zaražena velikim američkim metiljem, ohrabruju, kazao je Ivan Tarnaj, voditelj Odjela lovstva Hrvatskih šuma.

Riječ je tek o prvim rezultatima jer će liječenje biti dugotrajno i vrlo brzo se mora provesti u cijeloj Hrvatskoj, i u državnim i privatnim lovištima, dodao je Tarnaj. U tikveškom lovištu Hrvatskih šuma nakon ljetne u tijeku je druga faza liječenja baranjskog jelena od velikog američkog metilja (fasciolidoze) koja se sastoji u stavljanju bendozolskih pripravaka u hranu divljači koja se iznosi na hranilišta.

Nakon porazna otkrića u projektu "Istraživanje i utvrđivanje zdravstvenog stanja jelenske divljači u lovištima kojima gospodare Hrvatske šume", koji je rađen zajedno s Hrvatskim veterinarskim institutom, Hrvatske su šume najozbiljnije prišle rješavanju toga složenog pitanja. Odmah smo zatražili da se to pitanje digne na najvišu državnu razinu, pa je prošle godine Vlada osnovala Nacionalno povjerenstvo za suzbijanje velikog metilja, kazao je Tarnaj, dodavši da to povjerenstvo nije dalo željene rezultate. Zato od nove Vlade traže da ga aktivira jer je zarazom ugrožen ne samo baranjski nego općenito hrvatski jelen, i jer zarazu ne mogu suzbiti samo Hrvatske šume, napomenuo je Tarnaj.

Dodao je kako su Hrvatske šume do sada za nabavu lijeka, prvi put primijenjena ljetos, utrošila više od 700.000 kuna, te da za nastavak liječenja treba još više milijuna kuna. Vjerujem, kazao je, da će se u proračunu naći novac za liječenje baranjskog jelena koji je nacionalno bogatstvo.

Prvi rezultati liječenja baranjskog jelena u tikveškom lovištu, gdje je na oko 500 uzoraka analizirano tkivo jetara, pokazuju da je na pojedinim uzorcima bilo i do 200 nametnika velikog metilja, no taj se broj prije prvog uzimanja lijeka znatno smanjio. Nakon druge faze liječenja i ponovne analize očekuju se još bolji rezultati, ustvrdio je Tarnaj.

Na žalost, ti se podatci odnose samo na tikveško lovište, a analize se moraju raditi i u svim drugim lovištima i zatim početi liječenje jer, kako je rekao, divljač ne poznaje granice.

Dr. Radovan Fuchs iz Hrvatskoga veterinarskog instituta ističe kako je na nedavnu skupu u Beču upravo način liječenja u tikveškom lovištu ocijenjen posebno dobrim. Predstavnici zemalja Europske unije lijek koji smo mi pripremili i način liječenja bolesne divljači ocijenili su mnogo uspješnijim od njihovih rezultata u liječenju toga nametnika, kazao je dr. Fuchs. Važna je, dodao je, što hitnija suradnja i dogovor sa susjednim zemljama, napose Austrijom, Madžarskom i Srbijom, jer i oni imaju taj problem.

Ravnatelj Hrvatskih šuma osječke Uprave šuma Drago Vračević napominje kako se liječenje provodi i u zaštićenu dijelu, tzv. zoo rezervatu u Kopačkom ritu, jer bi bilo neodgovorno liječenje provoditi samo u jednom dijelu, jer se bolest širi "klasičnim lancem prijenosnika velikog metilja", unatoč tomu što u "zaštićenu dijelu Parka prirode Kopački rit nema lova".

Fuchs je pak upozorio da je u zoo rezervatu trebalo obaviti redovito paljenje trske koje bi uništilo prijenosnika velikog metilja, puža barnjaka. Dodao je "kako se to, na žalost, zbog zabrane Parka prirode više ne čini".

U tikveškom lovištu, po planu gospodarenja Hrvatskih šuma, ima 1600 grla jelenske divljači.

(Hina) xvsik ydd

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije