Tisak: Zapatero, mirni čovjek za ranjenu Španjolsku

VOĐA španjolskih Socijalista Jose Luis Rodriguez Zapatero na nedjeljnim je izborima svoju stranku iz političke divljine doveo do spektakularne pobjede, no sada će mu trebati hladna glava i miran temperament kako bi ujedinio Španjolsku nakon prošlotjednih bombaških napada, navode španjolski mediji.

Zapatero (43), koji je do napada prošloga čevrtka bio smatran autsajderom za mjesto premijera, naljutio je brojne članove svoje stranke zbog manjka agresivnosti u mjesecima nakon što je preuzeo čelno mjesto u stranci poslije teškog izbornog poraza 2000.

No, njegova tendencija za kompromisom pokazala se moćnom u pokušaju da oformi vladu s ljevičarskim saveznicima ili regionalnim strankama,a mogla bi i pomoći Španjolskoj u liječenju rana zbog prošlotjednih bombaških napada u kojima je poginulo 200, a ranjeno oko 1.500 ljudi.

Ti su napadi očito odigrali odlučujuću ulogu u uzdizanju Socijalista, poticajući otpor prema vladajućoj Narodnoj stranci i premijeru Jose Mariji Aznaru zbog njegove povezanosti sa SAD-om u iračkom sukobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan od prvih Zapaterovih poteza kao novog premijera mogao bi biti povlačenje 1.300 španjolskih vojnika iz Iraka, a on ih je i obećao povući ako UN ne preuzme nadzor nad Irakom do kraja lipnja.

Uvijek spokojan, Zapatero, koji je u 26-toj godini života posao najmlađi član parlamenta, potom bi se mogao suočiti s teškom zadaćom u pokušaju primirivanja moćnih katalonskih i baskijskih nacionalista.

Morao bi se i udvoriti španjolskim sindikatima i staromodnim socijalistima te zadržati lojalnost moćnih barona koji kontroliraju regionalne organizacije njegove stranke.

Zapatero je često uspoređivan s britanskim premijerom Tonyem Blairom. Kao student prava ustrajao je na politici "mirnih promjena" umjesto raskida sa starom socijalističkom školom.

"On je borac za 15 rundi, koji se nađe u problemima u prve četiri runde, a tada postupno preuzima vodstvo", rekao je za Zapatera njegov bivši profesor prava za list "El Pais".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara