Tomac: Krivnja za neusvajanje sporazuma o Pločama je na BiH

Tomac: Krivnja za neusvajanje sporazuma o Pločama je na BiH
POTPREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zdravko Tomac izrazio je u srijedu u Sarajevu žaljenje zbog odlaganja konačnog rješenja statusa luke Ploče istaknuvši kako je za to ogovorna isključivo bosanskohercegovačka strana.

Tomac, koji predvodi saborsko izaslanstvo u dvodnevnom posjetu BiH, kazao je novinarima, nakon sastanka s predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nikolom Špirićem, kako su vlade dvije države već postigle dogovor o protokolu kojim bi se otklonile sporne odredbe sporazuma o luci Ploče, no taj dogovor nije realiziran.

"Iz nerazumljivih razloga bosanskohercegovačka je strana rješavanje ovog pitanja odgodila do daljnjeg", kazao je Tomac.

On je istodobno ocijenio kako je nerealno očekivati da bi Hrvatski sabor mogao imati na dnevom redu pitanje ratificiranja sporazuma o Pločama prije jesenskih izbora.

Tomac je u Sarajevu također podsjetio kako je u Hrvatskoj vođena velika borba ne bi li se javnost uvjerila u nužnost prihvaćanja sporazuma o Pločama, iako je on postignut u drugačije vrijeme i s nekim drugim ciljevima od onih koje hrvatska vanjska politika ima danas.

Pritom se, kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora, s punim pravom inzistiralo na izmjenama onih odredbi koje zadiru u ustavna rješenja.

Nikola Špirić izjavio je kako je zajedničko opredjeljenje parlamentaraca dvije države da u postupku usvajanja zakona podupru sva rješenja o kojima se suglase dvije vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj je obje države, istaknuli su i Špirić i Tomac, jačati uzajamno povjerenje i suradnju jer je to najbolji dokaz opredjeljnosti za prihvaćanje europskih standarda.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazao je kako se njegova zemlja ne protivi želji Hrvatske da svoje približavanje Europskoj uniji regulira kroz pojedinačni, a ne regionalni pristup.

Jedini je uvjet, pojasnio je Špirić, da se pritom vodi računa o potrebi rješavanja otvorenih pitanja i u regiji.

Zdravko Tomac je ponovio službeno hrvatsko stajalište kako bi regionalno ujedinjenje kao neka vrsta "čekaonice" za Europsku uniju bio pogrešan pristup, koji bi štetio svim državama u ovom dijelu Europe.

Špirić i Tomac pozdravili su prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za trilateralnim pristupom pitanju povratka izbjeglica i prognanika u čemu bi aktivno surađivale Hrvatska, BiH te Srbija i Crna Gora.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako bi bilo dobro imati i neku vrstu stalnog međuparlamentarnog odbora koji bi rješavao pitanja građana.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u kojemu su i Snježana Biga-Friganović, Marija Lugarić, Josip Leko(SDP), Ivan Penić (HDZ), Zdenka Čumhil i Zdenko Haramija (HSS), Ljerka Mintas-Hodak (HIP) te Tibor Santo (LS) u Sarajevo je doputovalo na poziv Centra civilnih inicijativa BiH (CCI) kako bi sudjelovalo u radu okruglog stola o utjecaju građana na zakonodavstvo.

Uz zastupnike Hrvatskog sabora, u radu ovog skupa sudjeluju i koordinator projekta za Hrvatsku Bojan Munjin te predstavnica Srpskog demokratskog foruma (SDF) Ankica Garkić kao i nevladine organizacije B.a.b.e. Radmila Sučević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara