Tomčić obećao Hrvatima iz SCG da će biti riješen njihov problem s mirovinama

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić obećao je predstavnicima Hrvata koji primaju mirovine iz Srbije i Crne Gore (SiCG) da će uskoro biti riješeni njihovi problemi s mirovinama, priopćeno je iz Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata i Udruge protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata.

Tomčić je na jučerašnjem sastanku zajamčio predstavnicima tih udruga da će prijedlog izmjena Zakona o pravu na dodatak uz mirovinu određenih kategorija umirovljenika za nekoliko dana ući u saborsku proceduru po hitnom postupku, i to kao prijedlog HSS-a.

Oko 4.500 Hrvata doseljenih tijekom Domovinskog rata iz SiCG u Hrvatsku već mjesecima ima probleme s mirovinama, koje im kasne i vrlo su niske.

Temeljem Sporazuma o socijalnom osiguranju između Hrvatske i SiCG, koji je stupio na snagu 1. svibnja, mirovinski fondovi iz SiCG počeli su isplatu umirovljenicima nastanjenima u Hrvatskoj, ali samo nekima, tvrde udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Te su mirovine i do 50 ili 60 posto niže od onih koje su primali u okviru hrvatskog mirovinskog sustava.

Tomčić je u potpunosti podupro prijedlog da se zakonski ispravi sadašnje nehumano i nepravedno stanje u koje su dovedeni ti umirovljenici, kao i oni doseljeni iz Bosne i Hercegovine, kažu u udrugama.

Prijedlog će biti raspravljen na Zastupničkom domu prije raspuštanja postojećeg saziva Sabora, napominju udruge.

Klub HSS-a smatra da su zahtjevi udruga osnovani, budući da ti umirovljenici trpe veliku nepravdu, potvrdila je HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić.

Najavila je da će Klub HSS-a do kraja tekuće saborske sjednice Saboru predložiti da u hitnom postupku izmjeni zakon kojim bi se poboljšao socijalni status tih umirovljenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara