54.80.103.120 US
 

Tradicionalne sorte američkih usjeva kontaminirane GMO-om

Piše:
srijeda, 25.2.2004. 14:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NAKON otkrića sekvenci DNK iz genetički izmijenjenih organizama u najvažnijim sortama u SAD-u, američki znanstvenici upozoravaju na "potencijalno veliku opasnost za ljudsko zdravlje", piše časopis New Scientist.

Usjevi stvoreni radi proizvodnje industrijskih spojeva ili za proizvodnju lijekova, vjerojatno su se već kontaminirali i usjeve koji se uzgajaju za hranu, upozorava američka mikrobiologinja Margaret Mellon.

Pokusnim uzgojem nastali su usjevi s genetički izmijenjenim svojstvima radi proizvodnje bjelančevina koje bi liječile rane i bolesti popust cistične fibroze, ciroze jetre i anemije te za proizvodnju antitijela za suzbijanje raka, bjesnoće, kolere i slinavke. Uobičajeni načini proizvodnje lijekova podvrgnuti su strogom nadzoru kako bi se spriječilo ulazak lijekova u hranidbeni lanac ili u okoliš, ali takvoga nadzora nema za sprječavanje širenja DNK genetički izmijenjenih organizama na prirodne usjeve.

Zato je znanstvena udruga iz Washingtona od dva komercijalna laboratorija naručila ispitivanje tradicionalnih sorti kukuruza, soje i uljane repice u potrazi za sekvencama DNK iz genetički izmijenjenih sorti. Tražene sekvence obično osiguravaju otpornost na djelovanje pesticida. Otkriveno je da je pregledano sjeme kontaminirano niskim razinama DNK sekvenci iz sorti s genetički izmijenjenim svojstvima.

Ne postoje dokazi da su ispitani usjevi štetni po zdravlje, ali znanstvenici strahuju da se to neće moći ustvrditi i za drugu generaciju usjeva koji sadrže sekvence DNK iz usjeva namijenjenih proizvodnji lijekova i industrijskih spojeva.

"Kontaminiranje sjemena" mala su vrata za ulazak takve DNK u hranidbeni lanac, a to predstavlja ozbiljnu opasnost po ljudsko zdravlje, misli Margaret Mellon.

Do sada se smatralo da se geni vrsta s genetički izmijenjenim svojstvima šire zbog međusobnog oprašivanja na poljima, ali sada znanstvenici vjeruju da do toga dolazi i zbog nepostojanja potpunog odvajanja sjemenja tradicionalnih vrsta i onih dobivenih genetičkim inženjeringom tijekom proizvodnje i distribucije.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije