54.162.181.75 US
 

Transparency International pozdravio zakon o sprječavanju sukoba interesa

Piše:
petak, 12.9.2003. 14:46
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Transparency International Hrvatska (TIH) pozdravio je na današnjoj konferenciji za novinare drugo čitanje prijedloga Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti ocijenivši ga temeljem za djelotvornije i pravednije upravljanje javnom imovinom.

Iako će se novi zakon odnositi tek na idući saziv Sabora predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović rekao je da bi prema njemu, po novinskim napisima, u sukobu interesa bili predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, ministar financija Mato Crkvenac i istarski župan Ivan Jakovčić.

"Ako su novinski napisi o vlasničkim udjelima visokih dužnosnika u pojedinim tvrtkama točni, onda bi prema ovom zakonu u sukobu interesa bili predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, ministar financija Mato Crkvenac, istarski župan Ivan Jakovčić, odnosno praktički cijela Vlada i vjerujem dobar dio župana", rekao je Petrović.

Po njegovim riječima, to se ne odnosi i na ministra javnih radova Radomira Čačića koji je prenio svoje udjele u tvrtki na odvjetničku kancelariju.

Zakon po prvi put precizno definira tko su državni dužnosnici, određuje kako spriječiti sukob interesa, te predviđa kazne za dužnosnike koji su u sukobu interesa.

"Zakon neće spriječiti poduzetnike da se bave politikom, već samo postaviti preduvjete za čiste račune", rekao je Petrović dodavši da je njegovo donošenje tek prvi korak u sprečavanju sukoba interesa.

Petrović smatra da će djelotvornost zakona najviše ovisiti o samim zastupnicima, kao i da dužnosnicima neće za kršenje njegovih odredbi najveća kazna biti materijalna već javno objavljivanje podataka o sukobu interesa. "Birači izriču najtežu kaznu", naglasio je.

Zakonom se predlaže da dužnosnici više ne bi mogli biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava, a iznimka bi bila društva u državnom vlasništvu i od posebnoga interesa za državu, ali ne smiju primati naknadu, rečeno je na konferenciji.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije