Treće izdanje knjige pjesama Mile Pešorde "Slušam tvoj glas"

Matica hrvatska Mostar objavila je treće, ispravljeno i dopunjeno izdanje zbirke pjesama Mile Pešorde "Slušam tvoj glas". L

Knjiga je prvi put objavljena u mostarskoj Prvoj književnoj komuni 1980., s crtežima Virgilija Nevjestića i pogovorom Jure Kaštelana, te je bila izabrana za knjigu godine u BiH.

Za knjigu pjesama "Slušam tvoj glas" Jure Kaštelan u pogovoru "Samoća i mnoštvo" zapisao je da je ta Pešordina knjiga nezaobilazan, poseban i vlastit znak i potvrda otvorenih mogućnosti pjesme.

"Uz istraživača i eksperimentatora moguće poetike, u ovoj poeziji izvornije i snažnije djeluje prisutnost čovjeka, drhtaj strepnje i tjeskobe", istaknuo je Kaštelan.

Knjiga je raspoređena u devet poglavlja, a u prvoj pjesmi "Ars poetica", koja je bila uvrštavana u BiH čitanke, Pešorda kaže kako je poezija njegova "svjetiljka što naznačuje prostor tame".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pjesme iz knjige "Slušam tvoj glas" ušle su u različite antologije, prevedene na strane jezike, a pojedini njihovi čitači i tumači skloni su u njima vidjeti dimenziju slutnje nadolazećeg zla, nakon nedavnih ratnih strahota.

U zbirci je i pjesma "Sanjač pobuna II", koja je nastala 1979. u Sarajevu u spomen na Brunu Bušića, koji je umoren u Parizu ujesen 1978.

Pjesma završava stihovima: "Sina dozivlje majka, mami djevojka, dok on blažen počiva pod pariškim kamenom".

U napomeni uz treće izdanje, autor ističe da je nadnevak te pjesme, koju je posvetio svojem prijatelju i sugovorniku iz Hrvatskog proljeća, cenzorskim zahvatom u ove naše dane izbačen iz tematske antologije "Hercegovina".

Predgovor trećem izdanju napisao je Krešimir Šego, koji piše kako je iz Pešordinih pobuna nastala knjiga "Slušam tvoj glas", glas drukčiji, glas pjesme koja je spremna govoriti, koja može izdržati kušnje vremena i vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara