tri sindikalne središnjice nezadovoljne s prvih sto dana vlade

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat usluga UniCro ocijenili su danas da je prvih sto dana Vlade obilježio manjak konkretnih odluka, neprepoznatljiva gospodarska strategija i izostanak ambiciozne gospodarske politike.

Tri sindikalne središnjice, koje okupljaju oko 60 posto sindikalno organiziranog radništva u Hrvatskoj, smatraju da su za izostanak gospodarske politike posebno odgovorni čelni ljudi gospodarskog sektora - potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, čiji su rad ocijenili s minus dovoljnim.

Sindikalci smatraju da Vlada u prvih sto dana nije ostvarila gotovo ništa iz jamstvene kartice, osim međunarodne suradnje i turneja premijera Ive Sanadera i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

"Nije nas impresionirala Vladina vanjska politika, budući da su najlošije ocjene dobili ministri iz sektora gospodarstva koji je trebao pokrenuti Hrvatsku", rekao je predsjednik Sindikata usluga Stjepan Kolarić.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak pozvao je Vladu da pokrene sebe u rješavanju gospodarskih problema, ocjenjujući kako dobivanje pozitivnog mišljenja Europske komisije može biti samo jedan segment njezina rada.

V. d. predsjednice SSSH-a Vesna Dejanović upozorila je da diplomatska ofenziva ne može biti sama sebi cilj ako se istodobno ne radi na pripremi gospodarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona drži da Vlada dosad nije pokazala viziju već neprepoznatljivu gospodarsku strategiju i neambicioznost ministara, a nova ministarstva pokazala su se tromima i neučinkovitima.

Lošim je ocijenila i smjene direktorice Hrvatsko zavoda za zdravstveno osiguranje Ljubice Đukanović, ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Sanje Crnković Pozaić i ravnatelja KBC-a Zagreb Josipa Paladina.

"To je krivo utrošena energija, usmjerena na rušenje umjesto na poticanje gospodarskog rasta", rekla je Dejanović.

Čelnici sindikata nezadovoljni su i dosadašnjom razinom socijalnog dijaloga s ministarstvima - kažu da su nakon prvog sastanka s premijerom dobili obećanja, nakon drugog su Vladi dali opomenu, a na idućem sastanku, ako se stanje socijalnog dijaloga ne poboljša, Vlada će "zaraditi isključenje".

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara