TRIPOLI POTVRDIO NASTAVAK DIPLOMATSKIH ODNOSA S WASHINGTONOM

Libijski premijer Choukri Ghanem potvrdio je u petak ponovnu uspostavu izravnih diplomatskih odnosa između Tripolija i Washingtona, koje je najavio u ponedjeljak američki službeni izvor nakon 24 godina prekida.

"Odnosi između Libije i Sjedinjenih Država popravljaju se iz dana u dan i odlučili smo uspostaviti diplomatske odnose između dviju zemalja", izjavio je Ghanem, prvi libijski dužnosnik koji je službeno reagirao na najavu nastavka tih odnosa.

Zamjenik državnog tajnika William Burns u ponedjeljak je inaugurirao "novi američki ured za vezu u Tripoliju i nastavak izravnih diplomatskih odnosa", prema priopćenju tog ureda.

Riječ je o kruni procesa normalizacije započetog početkom godine kada je Washington utvrdio da je Tripoli poduzeo mjere kako bi uklonio oružja za masovno uništenje i odustao od svih programa povezanih s tim oružjem. U travnju su SAD najavile znatno ublažavanje gospodarskih sankcija Tripoliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ghanem je govorio nakon susreta sa šestoricom britanskih i američkih gospodarskih stručnjaka koji su u Tripoliju sudjelovali na konferenciji o razvoju libijskog gospodarstva.

On je potvrdio i nastavak izvoza libijske nafte u Sjedinjene Države, što je početkom lipnja najavio zamjenik američkog tajnika za trgovinu William Lash tijekom posjeta Tripoliju.

Prema jednom libijskom izvoru, ti izvozi su počeli u svibnju. Prema službenim podacima maksimalni kapaciteti proizvodnje Libije iznose 1,7 milijuna barela dnevno.

(Hina) xtm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara