54.80.123.20 US
 

Trojica članova vijeća HRT-a uputili pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i traže razrješenje Bljajića i Mavrovića

Piše:
četvrtak, 6.5.2004. 14:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

TROJICA članova Programskog vijeća HRTa, Ante Žužul, Nedjeljko Pintarić i Hašim Bahtijari uputili su predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu pismo u kojem traže da Sabor pokrene postupak razrješenja Danka Bljajića i Željka Mavrovića s dužnosti članova Vijeća, zbog navodne zamjene listića prigodom ždrijebanja koje je trebalo odlučiti koji će članovi Vijeća svoju dužnost obnašati dvije, a koji četiri godine.

Žužul, Pintarić i Bahtijari na današnjoj su konferenciji za novinare ponovili da je članica Vijeća Suzana Jašić pred glavnim ravnateljem HRT-a Mirkom Galićem i nekim članovima Vijeća, uključujući i Pintarića, svjedočila o zamjeni listića na konstituirajućoj sjednici Vijeća.

Stoga su zatražili da Vijeće o tome raspravlja, ali je ta točka, kažu, voljom većine članova skinuta s dnevnog reda.

"Zahtjev za razrješenjem Bljajića i Mavrovića motiviran je i okolnošću što ozbiljno sumnjamo u većinsku volju članova Vijeća da u svom radu poštuju ključno načelo na kojem bi se trebao temeljiti rad Vijeća, a to je načelo javnosti", stoji u pismu koje su trojica članova Vijeća poslali predsjedniku Sabora, Vijeća i glavnom ravnatelju HRT-a Mirku Galiću.

Pojašnjava se da se Vijeće sastajalo na sjednicama na koje nisu bili pozivani novinari, a činjenica da je posljednji takav sastanak Vijeća u krnjem sastavu bio održan u uredu glavnog ravnatelja HRT-a, smatraju trojica članova, ukazuje na mogućnost manipulacije članovima Vijeća.

Pintarić je potvrdio da je i osobno bio na toj sjednici, a da je riječ o mogućoj manipulaciji shvatio je, kaže, tek kad je predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak "zatražio od nazočnih da se usuglase o kandidatima, kako bi njihovu odluku mogao prenijeti glavnom ravnatelju".

Sudionici konferencije potvrdili su da im je poznato da, po zakonskoj proceduri, postupak razrješenja članova Vijeća pred Saborom mogu pokrenuti isključivo Ravnateljstvo ili Vijeće HRT-a, ali ovo im je, kažu, jedini put kojim su mogli krenuti, budući da "glasački stroj" u Vijeću o tome odbija raspravljati.

Žužul i Pintarić najavili su da, dok Sabor ne razriješi Bljajića i Mavrovića, neće sudjelovati u radu Vijeća.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije