Trojici Zadrana 37 tisuća kuna za dvanestogodišnji radni spor

USTAVNI sud dosudio je trojici Zadrana po 12.350 kuna novčane naknade zbog radnog spora koji pred zadarskim Općinskim sudom traje dulje od 12 godina.

Istodobno je zadarskom sudu naređeno da u najkraćem mogućem roku, ali ne duljem od šest mjeseci donese presudu u tom radnom sporu.

Trojica podnositelja ustavne tužbe su 1992. zbog otkaza tužili Centar za zaštitu od požara, tada Općine Zadar. Od tada je održano 11 ročišta i dobiveni su traženi podaci od Zavoda za zapošljavanje i od tuženika, a u parnici su se izmijenila četiri suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U obrazloženju odluke Ustavnog suda napominje se da protivno volji zakonodavca, koji nalaže hitno postupanje suda u radnim sporovima, spor trojice Zadrana traje dulje od 12 godina, a da još nema ni prvostupanjske presude.

Zadarski sud je bio neučinkovit, a razdoblje potpune neaktivnosti suda bez poduzimanja ijedne procesne radnje od pune četiri godine pridonio je nerazumnom trajanju postupka, ocijenili su ustavni suci.

Budući je nerazumno dugim trajanjem parničnog spora zbog otkaza trojici Zadrana povrijeđeno ustavno pravo da neovisan i nepristrana sud u razumnom roku odluči o njihovim pravim i obvezama, Ustavni sud je od zadarskog Općinskog suda zatražio hitno donošenje presude, a oštećenima dosudio novčanu naknadu. Ta je naknada za dugotrajne radne sporove uvijek nešto viša nego li za druge parnične postupke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara