Tužitelj odustao od optužnice protiv Mikelića i još šestorice

POSEBNI tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Jovan Prijić odustao je od daljnjeg kaznenog progona Borislava Mikelića, bivšeg predsjednika vlade tzv. Republike Srpske Krajine, te još šestorice osumnjičenih za udruživanje zbog neprijateljske djelatnosti u slučaju ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Kako je novinarima u srijedu kazala glasnogovornica Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, sutkinja Maja Kovačević-Tomić, u taj sud je stiglo rješenje specijalnog tužitelja o odustanku od optužnice protiv Mikelića, trojice odvjetnika "zemunskog klana" Slobodana Milivojevića, Miodraga Gligorijevića i Nikole Đogumovića, te protiv bivšeg načelnika Uprave sigurnosti Vojske Srbije i Crne Gore Ace Tomića, novinara zabranjenog tjednika "Identitet" Gradiše Katića i biznismena iz Gline Dragana Vujičića Bege.

Prema riječima sutkinje Maje Kovačević-Tomić, posebni tužitelj u rješenju nije naveo razloge za odustajanje od daljnjeg kaznenog progona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je već javio beogradski dnevnik "Glas javnosti" od srijede, tužitelj je odustao i od daljnjeg provođenja istrage protiv haškog optuženika Vojislava Šešelja, koji je bio osumnjičen za kazneno djelo poticanja na ubojstvo.

Svi oslobođeni optužbi, uhićeni su tijekom policijske akcije "Sablja" u ožujku prošle godine, zbog navodne povezanosti s organiziranom kriminalnom skupinom "zemunski klan", koja je organizirala ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka prošle godine.

Već prije je posebni tužitelj odustao od kaznenog gonjenja Rade Bulatovića, bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice i novog direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA).

Za ubojstvo premijera Đinđića tereti se još 12 pripadnika "zemunskog klana", na čelu s prvooptuženim bivšim zapovjednikom Jedinice za specijalne operacije Miloradom Lukovićem Legijom (još u bijegu), kojima je suđenje prekinuto zbog vještačenja jednog od optuženih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara