U atentatu izraelske vojske na Hamasova militanta pet poginulih

VIŠI dužnosnik Hamasa preživio je pokušaj ubojstva koji je rano u srijedu izvela izraelska vojska, ali je u eksploziji koja je raznijela njegovu kuću u Gazi poginulo pet osoba, dok ih je osam ranjeno.

Jedan pripadnik Hamasa kazao je da je u zračnom napadu, projektil koji je ispalila neupravljana izraelska letjelica pogodio kuću Ahmeda al-Jabarija, vodećeg zapovjednika u militantnom islamističkom oružanom krilu Izz el-Deen al-Qassam brigadi. Doktori su kazali da je al-Jabari ranjen u noge.

Izraelska vojska je u kratkoj izjavi priopćila da je cilj operacije izraelskih snaga sigurnosti u sjevernom pojasu Gaze bio važniji terorist Hamasa.

Izraelska vojska, koja je ranije u zračnim napadima ubila vođu Hamasa šeika Ahmeda Yassina u ožujku i njegova nasljednika Abdel Aziz al-Rantissija samo mjesec dana poslije, nije u izjavi kazala na koji je način ovaj posljednji napad izveden.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema liječničkim izvorima, u tom je atentatu ubijeno pet osoba od kojih su dvije identificirane kao dvanaestogodišnji sin napadnutog militanta, Mohammed Jabari i militantov brat Fathi Jabari (38), te da su među ostalim poginulima bili al-Jabarijev zet i rođak, te jedan od Rantissijevih zetova. Također su kazali da su među poginulima dvojica bili Hamasovi militanti, a jedan pripadnik militantne skupine Islamski Jihad.

Očevidci su kazali da nisu vidjeli niti čuli projektil koji je pogodio al-Jabarijevu kuću, ali da su čuli kako neupravljana izraelska letjelica lebdi cijelo vrijeme nad njom.

Palestinska policija izvjestila je da istražuje moguće uzroke, ali nije odmah optužila Izrael za taj napad.

al-Jabari je proveo 13 godina u izraelskim zatvorima, prije nego što je oslobođen 1995 po mirovnom sporazumu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara